Господарсько-правові засоби детінізації економіки та державний контроль за фінансовими операціями, як механізм протидії тіньовому сектору - Озюменко, Євген Юрійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Сучасні умови розвитку економіки безпосередньо пов’язані із питаннями детінізації господарської діяльності, забезпеченням прозорості фінансових потоків, зміцненням державних фінансів та підвищення рівня конкурентоспроможності бізнесу. Одним із ключових механізмів протидії тіньовому сектору є застосування господарсько-правових засобів, які сприяють детінізації економіки, забезпечуючи вдосконалення нормативно-правової бази, розширюють інструментарій державного контролю та сприяють притягненню до відповідальності суб’єктів господарювання за порушення правил ведення бізнесу. Наразі в суспільстві шляхів детінізації економіки чимало, однак всі вони залежать від якості державного контролю за фінансовими операціями. Вектор державного регулювання детінізації економіки залежить від посилення фінансового моніторингу, запровадження сучасних цифрових технологій у сфері податкового адміністрування, автоматизації обліку та аналізу фінансових потоків. Окреслені заходи сприяють зниженню рівня ухилення від оподаткування, запобіганню відмиванню коштів та створенню сприятливих умов для ведення прозорого бізнесу. Боротьба з детінізацією економіки має вестися як на вітчизняному, так і на міжнародному рівнях. Міжнародна співпраця у сфері фінансового контролю допомагає ефективніше протидіяти незаконним схемам ухилення від оподаткування, здійснення інших фінансових злочинів. Вдосконалення механізмів державного контролю забезпечить не лише застосування жорсткіших санкцій але й стимулюватиме добровільному виходу бізнесу із тіні. Окрема увага приділяється ролі державних органів, які сприяють забезпеченню прозорості фінансових потоків та запобіганню фінансових злочинів. В підсумку автори пропонують шляхи вдосконалення механізмів детінізації, зокрема через впровадження цифрових технологій, автоматизацію фінансового контролю, посилення відповідальності за порушення законодавства, а також розширення співробітництва у сфері обміну досягненнями у захисті фінансових потоків.