Модернізація нормативно-правового забезпечення як чинник інноваційного розвитку та підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарського машинобудування в Україні - Харчук, Вадим Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Мета. Дослідження спрямоване на комплексний аналіз нормативно-правового забезпечення сільськогосподарського машинобудування в Україні та обґрунтування стратегічних напрямів його модернізації для стимулювання інноваційного розвитку галузі. Робота передбачає дослідження системних проблем законодавчого регулювання, визначення впливу міжнародної інтеграції на трансформацію галузевих стандартів та розробку рекомендацій щодо вдосконалення правового поля функціонування вітчизняних виробників сільськогосподарської техніки. Методи. У дослідженні застосовано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів: системно-структурний аналіз для дослідження інституційного забезпечення галузі; порівняльно-правовий метод для зіставлення вітчизняних та міжнародних стандартів; метод кейс-аналізу для виявлення практичних проблем застосування нормативно-правової бази; історико-правовий метод для дослідження еволюції законодавчого забезпечення галузі; метод правового моделювання для розробки пропозицій щодо вдосконалення нормативно-правової бази. Результати. Виявлено критичні невідповідності між вітчизняними технічними стандартами та міжнародними вимогами, що створюють бар'єри для інтеграції українських виробників у глобальні ринки. Визначено, що надмірна забюрократизованість процедур сертифікації та реєстрації техніки (до 17 адміністративних бар'єрів і понад 25 документів) гальмує впровадження інновацій та знижує конкурентоспроможність галузі. Встановлено, що процеси європейської інтеграції слугують потужним каталізатором модернізації, який сприяє підвищенню продуктивності підприємств на 40-50% за умови повної адаптації до міжнародних стандартів. Обґрунтовано необхідність комплексного оновлення нормативної бази та створення ефективних механізмів державної підтримки інновацій у сільськогосподарському машинобудуванні. Висновки. Розроблено концептуальні засади модернізації нормативно-правового забезпечення галузі, що передбачають гармонізацію з міжнародними стандартами, спрощення адміністративних процедур, розвиток державно-приватного партнерства та формування комплексної державної програми розвитку сільськогосподарського машинобудування. Доведено, що системна трансформація законодавчої бази сприятиме формуванню потужної інноваційної екосистеми, яка забезпечить технологічний суверенітет держави та підвищить конкурентоспроможність вітчизняної продукції на світових ринках.