Cпівучасть у кримінальному правопорушенні зі спеціальним субʼєктом - Горай, Софія Валентинівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У цій статті розглядаються основні питання співучасті у кримінальних правопорушеннях, що вчиняються за участю як загальних, так і спеціальних суб’єктів. Метою дослідження є визначення правового статусу кожного співучасника злочину та аналіз механізмів, які впливають на кваліфікацію злочину в залежності від ролі учасників. Окремо вивчається складність, що виникає при розподілі відповідальності між спеціальним і загальним суб’єктами, що є важливим для правильної правової оцінки та визначення меж відповідальності кожного співучасника. В особливості увага акцентується на тих випадках, коли злочин вчиняється за участю осіб, які мають спеціальні ознаки, що обмежують коло осіб, здатних нести кримінальну відповідальність. Злочини, що передбачають участь спеціального суб’єкта, значно ускладнюють процес правової кваліфікації, адже в таких випадках важливо точно визначити, хто є виконавцем, а хто - співучасником. Спеціальний суб’єкт може вчинити правопорушення через зловживання службовими повноваженнями, в той час як загальний суб’єкт не обов’язково володіє специфічними ознаками для вчинення такого правопорушення, але може бути визнаний співучасником. Стаття розглядає важливість диференційованого підходу до кваліфікації злочинів, що вчиняються за участю як спеціальних, так і загальних суб’єктів, а також необхідність врахування специфіки кожного учасника для правильної правової оцінки та забезпечення справедливості при притягненні до кримінальної відповідальності.