Україна та міжнародні банківські установи: внесок спеціалізованих фінансових організацій - Іванова, Роксолана (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Ця стаття має на меті простежити роль міжнародних банківських установ зі спеціалізованими фінансовими навичками, зокрема Європейського центрального банку (ЄЦБ) та Ісламського банку розвитку (ІБР), у розвитку фінансової та правової систем України під час європейської інтеграції та посткризового відновлення, inFocus: International Economic Relations|Ukraine’\s Integration Into the European Union d After the Analysis It Received Metropolitahissues. Роль туризму як економіки, що розвивається. Дослідження вивчає, як ці установи задовольняють потреби реформування банківського регулювання в Україні, стабілізації грошово-кредитної системи та забезпечення альтернативного фінансування в умовах поширених глобальних економічних обмежень. Особливий акцент робиться на конструктивному поєднанні в банківській системі України таких банківських установ, які підтримують конвергенцію та інтеграцію з міжнародними стандартами та підвищують стійкість банківської системи України. Методологія цього дослідження базується на поєднанні порівняльного, правового та інституційного аналізу. Експертиза базується на доктринальному вивченні законодавства України щодо міжнародних фінансових інституцій, а також їх перетину з Україною. Порівняльне дослідження відповідає міжнародним стандартам. Автор вважає, що Звіти, програмні документи та тези, опубліковані ЄЦБ, ІБР та відповідними українськими органами влади, ретельно вивчаються. Західні аналітики переконані, що майбутнє України сильно залежить як в позитивному, так і в першу чергу в негативному плані від Європейського Союзу. Досягнення цілей. Аналіз робить висновок, що роль міжнародних фінансових установ є вирішальною у наданні необхідної технічної та фінансової допомоги для економічної трансформації України. ЄЦБ сприяє поступовій інтеграції України до Союзу, сприяючи приведенню практик банківського нагляду в Україні до стандартів Європейського Союзу. Водночас Ісламський банк розвитку надає традиційне фінансування інфраструктури та сталого розвитку за допомогою нетрадиційних методологій, заснованих на розподілі ризиків та етичних інвестиціях. Разом із МВФ та Світовим банком ці установи сприяють системному вдосконаленню фінансового управління, управління ризиками та кредитної політики в Україні. Посилення інституційної уваги до фінансування політики України не тільки посилює фінансову стабільність, але й дає Україні свободу експериментувати зі своєю законодавчою та інституційною структурою. Підсумовування. У цьому дослідженні встановлено, що співпраця України з міжнародними банківськими установами є не допоміжною, а радше невід’ємною частиною економічного відновлення країни, інституційної модернізації та правової інтеграції у світову систему. Вплив ІБР та ЄЦБ особливо вражаючий через їхній інтеграційний та етичний спеціалізований підхід до монетизації з одного боку та фінансування розвитку з іншого. Для України вкрай важливо і далі зміцнювати відносини з такими банками для досягнення довгострокової стабільної диверсифікації та стійкої інтеграції в міжнародну фінансову систему. Майбутні дії мають наголошувати на вдосконаленні правової та регуляторної структури та розвитку інституційних навичок і досвіду щодо передового міжнародного досвіду.