Адаптація трудового законодавства України до європейських стандартів соціального забезпечення - Аліменко, Олександр Юрійович; Рябоконь, Вікторія Володимирівна; Бурак, Степан Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2024)
У статті встановлено, що питання адаптації трудового законодавства України до європейських стандартів соціального забезпечення є надзвичайно актуальним у контексті євроінтеграційних прагнень країни. Зазначено, що це завдання передбачає не лише вдосконалення правових норм, а й забезпечення гідних умов праці, соціальної захищеності та підтримки рівних можливостей для всіх категорій працівників. Доведено необхідність адаптації трудового законодавства України до стандартів ЄС, а також виокремлено ключові напрями вдосконалення нормативно-правової бази для гарантування прав працівників, підвищення рівня соціальної справедливості та створення умов для соціального й економічного розвитку країни. У статті застосовано комплекс методів, серед яких порівняльний, аналітичний та правовий, що дозволило дослідити сучасний стан українського трудового законодавства та оцінити його відповідність європейським директивам і стандартам. Проаналізовано основні правові документи ЄС та національні нормативні акти, що допомогло визначити ключові розбіжності, які перешкоджають ефективному соціальному захисту працівників в Україні. У результатах дослідження виявлено, що основні проблеми адаптації трудового законодавства України до європейських стандартів пов’язані з питаннями охорони праці, забезпечення соціального захисту, запобігання дискримінації, а також із недоліками у впровадженні принципів соціальної справедливості. Ідентифіковано значні розбіжності між українськими нормами та європейськими вимогами, які обмежують можливості забезпечення належного рівня захищеності працівників. З’ясовано, що наявна система соціальних гарантій не відповідає повною мірою потребам працівників, особливо в приватному секторі та у випадках тимчасової зайнятості. Підтверджено, що адаптація українського трудового законодавства до європейських стандартів є важливим кроком для створення справедливого та інклюзивного ринку праці, де права працівників захищені на належному рівні. Зазначено, що впровадження європейських вимог забезпечить зменшення кількості випадків дискримінації, покращення умов праці та підвищення соціальних стандартів, що позитивно вплине на соціальну стабільність і економічне зростання в країні. Крім того, це дозволить Україні наблизитися до соціально орієнтованої моделі, притаманної ЄС. Подальші дослідження зосереджуватимуться на аналізі практичних аспектів упровадження європейських стандартів у трудове законодавство України в умовах соціально-економічної нестабільності та воєнного стану.