Аналіз законодавства у сфері використання гуманітарної допомоги і ст. 201-2 Кримінального кодексу України, яка встановлює відповідальність за її незаконне використання - Рєзнік, Михайло Олексійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю здійснення комплексного правового аналізу сучасного стану законодавчого регулювання у сфері використання гуманітарної допомоги в Україні в умовах воєнного стану. Особливу увагу приділено ст. 201-2 Кримінального кодексу України, якою передбачено кримінальну відповідальність за незаконне використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги з метою прибутку. Акцент зроблено на появі норми як реакції держави на масштабну гуманітарну кризу, спричинену повномасштабною агресією рф, та на реальні випадки зловживань, які завдають шкоди обороноздатності країни, підриваючи довіру до органів влади та дискредитуючи ідею допомоги як такої. Метою статті є дослідження проблем та шляхів вдосконалення норм у сфері використання гуманітарної допомоги в Україні, а також щодо кримінальної відповідальності за її незаконне використання. Методи, які використовувалися в дослідженні, – це системний аналіз, кейс-стаді та структурно-функціональний підхід. Результати. Розкрито основні недоліки нормативного регулювання, які існували до 2022 р., здійснено порівняльний аналіз змін, ухвалених протягом 2022-2024 рр. Розглянуто низку наукових позицій щодо криміналізації відповідних діянь, зокрема критику широкого формулювання обʼєктивної сторони правопорушення. Обґрунтовано необхідність чіткого розмежування кримінально караних діянь і адміністративних правопорушень задля уникнення порушення принципу правової визначеності. Порушено питання необхідності вдосконалення термінології та гармонізації положень національного законодавства відповідно до міжнародного гуманітарного права і стандартів ООН. Запропоновано низку конкретних змін до законодавства та окреслено перспективи розвитку кримінально-правової політики у цій сфері. Наголошено на ролі наукової спільноти у створенні аналітичної бази для подальших змін і ефективної правозастосовної практики. Стаття орієнтована на широке коло правників, представників правоохоронних органів, викладачів і студентів, а також усіх, хто бере участь у формуванні правової держави в умовах воєнного стану.