Реалізація конституційного принципу рівності прав жінки і чоловіка в умовах воєнного стану в Україні - Калиновський, Богдан Валерійович; Богдан, Юлія Валеріївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Питання конституційно-правового закріплення принципу рівності у статусі жінки і чоловіка мають важливе значення для утвердження статусу людини і забезпечення законодавчо закріплених прав та свобод. Україна зафіксувала курс на забезпечення гендерної рівності і визначила його пріоритетом у здійсненні державної політики. Реалізація конституційного принципу рівності прав жінки і чоловіка в умовах воєнного стану в Україні має як теоретичні упущення, так і практичні недоліки, а тому потребує системного опрацювання на формулювання висновків та рекомендацій, направлених на удосконалення юридичної фіксації та практичної реалізації принципу гендерної рівності на сучасному етапі розвитку української держави. Метою наукової статті є визначення стану реалізації конституційного принципу рівності прав жінки і чоловіка в умовах воєнного стану в Україні, і на цій основі вироблення науково обґрунтованих висновків, узагальнень та рекомендацій подальшого удосконалення як нормативно-правового регулювання, так і практичного втілення в діяльності збройних формувань та правоохоронних органів України принципу гендерної рівності. Доведено, що конституційні засади правового статусу людини фіксують принцип рівності жінки і чоловіка, а тому українське демократичне суспільство повинно надавати жінкам і чоловікам рівні можливості брати участь у всіх сферах життя, в тому числі і силах оборони нашої держави. Резюмовано, що заходами з метою підтримки жінок на військовій службі мають стати: 1) за досвідом окремих країн ЄС є доцільним започаткування спеціальної посади у справах військової служби жінок, що сприятиме вирішенню жіночих проблем у війську; 2) пришвидшення визначення стандартів та державного забезпечення жінок формою, амуніцією; 3) врахування індивідуальних потреб медичного обслуговування для жінок-військовослужбовиць та створення гарантій соціального забезпечення.