Оборонні ініціативи Європейського Союзу на тлі проблеми безпеки в сучасних умовах - Єгорова, Олена Віталіївна; Кравець , Анастасія Юріївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Аналізуються оборонні ініціативи Європейського Союзу на тлі проблеми безпеки в сучасних умовах. Показано, що ідея оборонних ініціатив має тривалу історію, важливими віхами якої були Договір про Європейський Союз, Амстердамський договір, «Угода Берлін плюс», Європейська стратегія безпеки, Спільна політика безпеки та оборони. По-новому постала потреба європейської згуртованості на початку 2020-х рр. У 2023 р. Європейською Комісією була оголошена Європейська оборонно-промислова стратегія, спрямована на зміцнення оборонної технологічної та промислової бази ЄС. Політична ситуація, пов’язана з приходом до влади у 2025 р. другої адміністрації Президента Трампа, актуалізувала для європейців питання безпеки і оборони. Мета статті – з’ясувати започатковані Європейським Союзом оборонні ініціативи та характер їх змін на тлі загрозливих тенденцій у світовій безпеці. Комплексність наукової проблеми передбачає використання відповідних методів, які поєднують різні види системного аналізу: системно-структурний аналіз, системно-функціональний та системно-історичний аналіз, а також метод раціональної реконструкції та прогностичний метод. Результати. Зазначено, що структури Євросоюзу демонструють єдність у посиленні власних воєнно-промислових спроможностей. Важливість завдання обумовлено особливостями сучасного етапу. Він характеризується як безпрецедентний, з елементами холодної війни, але набагато більш багатополярний. Показано, що до джерел загроз європейці відносять російсько-українську війну, Іран, Північну Корею, ландшафт Індійсько-Тихоокеанського регіону і чинник непередбачуваності їхнього американського партнера. Висновки. Згадані виклики вимагають нових моделей взаємодії партнерів та лідерських ініціатив з боку передових країн Європи. Показано, що на сьогоднішній день така команда включає Францію, Велику Британію і Німеччину, навколо яких гуртуються скандинавські та інші, й не тільки європейські, країни. Згадані оборонні ініціативи є важливою складовою політики Європейського Союзу, спрямованої на захист миру та безпеки в умовах сучасного життя.