Використання бюджетних коштів через систему публічних закупівель в Україні: виклики та перспективи - Сторожук, Ірина Петрівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті аналізується система державних закупівель в Україні, зокрема через електронний майданчик ProZorro. Досліджено проблеми, що знижують ефективність системи, зокрема надмірне використання неконкурентних процедур, що створює можливості для зловживань та неефективного використання бюджетних коштів. Особливу увагу приділено труднощам моніторингу та контролю за виконанням контрактів на місцевому рівні. У документі також розглядаються виклики, з якими стикається система закупівель у контексті війни та реконструкції країни, зокрема необхідність швидкого реагування на надзвичайні потреби без проведення відкритих тендерів. Це дозволяє швидко проводити закупівлі, але водночас створює ризики порушень і зловживань Пропонується низка напрямків для вдосконалення, зокрема перегляд порогів використання електронних процедур, посилення контролю за корупційними ризиками, запровадження нецінових критеріїв закупівель, адаптація системи до нових економічних реалій. Також розглядаються проблеми, пов’язані з недостатнім контролем на місцевому рівні, де часто виникають труднощі з моніторингом та контролем за виконанням контрактів. Особливо важливим аспектом є аналіз нових викликів, які постали перед системою закупівель у воєнний час, коли виникає потреба оперативно реагувати на нагальні потреби без проведення відкритих торгів, що дозволяє швидко проводити закупівлі, але водночас підвищує ризики корупції та зловживань. У роботі запропоновано комплексний підхід до вирішення цих проблем, зокрема удосконалення нормативно-правової бази, перегляд критеріїв відбору переможців закупівель, розширення використання нецінових параметрів оцінки постачальників, що дозволить підвищити ефективність закупівель та забезпечити кращу якість закупівель товарів і послуг. Зазначається, що реформування нормативно-правової бази та вдосконалення механізмів контролю є критично важливими для забезпечення ефективного та справедливого використання бюджетних ресурсів, зокрема в умовах післявоєнного відновлення країни.