Багатоаспектність принципу правової визначеності - Мерцалов, Данило Юрійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті досліджено принцип юридичної (правової) визначеності як фундаментальну складову верховенства права. Зазначено, що в юридичній літературі цей принцип традиційно трактується як запорука стабільності правової системи, що забезпечує передбачуваність та ясність норм права. Особлива увага приділена змістовним і процедурним вимогам, які випливають із цього принципу: доступності, чіткості та зрозумілості правових норм, забороні зворотної дії законів, остаточності судових рішень (res judicata), стабільності правового регулювання та захисту легітимних очікувань. Розкрито значення практики Європейського суду з прав людини, зокрема рішень у справах «Санді Таймс проти Сполученого Королівства», «Олсон проти Швеції», «Новік проти України» та інших, де було сформульовано ключові орієнтири щодо якості закону, передбачуваності та правової певності. У роботі проаналізовано також взаємозв’язок між правовою визначеністю та правовою невизначеністю, наголошено на природній присутності останньої в правових системах, що не виключає потреби у дотриманні високих стандартів правового регулювання. Окрему увагу приділено позиції Венеційської комісії, яка у доповіді 2009 року визначила правову визначеність як один із засадничих елементів верховенства права. Автор підкреслює, що цей принцип є необхідною умовою ефективної законотворчої та правозастосовної діяльності, особливо у контексті демократичного врядування, захисту прав людини та функціонування економіки. Вказано, що правова невизначеність є природним елементом системи, однак не повинна нівелювати вимоги до стабільного і якісного правового регулювання. Висвітлено структурні елементи принципу, його процедурні та змістовні вимоги, зокрема обов’язковість оприлюднення актів, сталість правових норм, передбачуваність наслідків правозастосування. Зроблено висновок про необхідність широкого розуміння принципу правової визначеності як основоположної умови функціонування демократичної держави та правової системи загалом. Зроблено висновок про необхідність комплексного підходу до розуміння юридичної визначеності як системного явища, що охоплює не лише формальні юридичні вимоги, а й загальні умови справедливого та стабільного правопорядку.