Нормативно-правові засади обробки персональних даних в Україні: правовий та галузевий аспекти - Малій, Богдан (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті автор аналізує нормативно-правове регулювання персональних даних в Україні, зокрема їх обробку у сфері охорони здоров’я. Розглянуто ключові нормативно-правові акти та базові критерії обробки таких даних. Окремо проаналізовано правове регулювання електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). Акцент зроблено на проведенні подальшої цифровізації сфери охорони здоров’я, загрозах витоку медичних даних про особу й важливості законодавчих змін. Автор окреслює базові принципи правового регулювання, зокрема відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» № 2297-VI, та зосереджує увагу на специфіці обробки чутливих медичних даних пацієнтів. Досліджено актуальні підзаконні акти Міністерства охорони здоров’я, що стосуються ведення електронної документації, телемедицини та порядку надання первинної медичної допомоги. Особливу увагу приділено електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ), її законодавчому регулюванню відповідно до Постанови КМУ № 411, а також виявлено низку правових прогалин, зокрема щодо функціонування приватної цифрової платформи Helsi.me, яка наразі виконує ключову роль у взаємодії пацієнтів із закладами охорони здоров’я, однак позбавлена чіткого правового статусу. У межах дослідження проаналізовано ризики, пов’язані з відсутністю належного правового механізму захисту даних у цифрових медичних системах, зокрема щодо безпеки, конфіденційності та обмеження доступу до персональної інформації. Наголошено на потребі приведення національного законодавства у відповідність до положень Загального регламенту ЄС про захист даних (GDPR) та впровадженні європейських стандартів у практику обробки персональних даних в українській системі охорони здоров’я. У підсумку сформульовано висновки щодо необхідності оновлення правових механізмів, запровадження дієвих технічних засобів захисту даних, а також підвищення рівня обізнаності медичних працівників і пацієнтів щодо правових аспектів захисту персональних даних.