Актуальність реформи соціальної безпеки державної служби в умовах глобалізації - Костенко, Владислав Геннадійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена дослідженню актуальності планування, організації та поетапної реалізації реформи механізму забезпечення соціальної безпеки державної служби в Україні в умовах глобалізаційних процесів. Обґрунтовується, що потреба у проведенні такої реформи зумовлена низкою ключових чинників. По-перше, враховуючи соціально-правову природу державної служби, слід зазначити, що зростаючі соціальні ризики, породжені глобалізацією, безпосередньо впливають на спроможність державних службовців ефективно реалізовувати свої посадові повноваження, зокрема у сфері гарантування соціальної безпеки держави. По-друге, актуальність реформи обумовлена змістом службово-трудових обов’язків державних службовців, які структурно пов’язані із загальним рівнем соціальної безпеки в державі. По-третє, реформування обумовлюється посиленням ролі службово-трудових функцій державних службовців у транснаціональному контексті. По-четверте, констатується нагальна необхідність реформи в силу загострення конкуренції за висококваліфіковані кадри між державою та іншими роботодавцями в умовах відкритих глобальних ринків праці. По-п’яте, трансформація форм і моделей зайнятості в публічному секторі, спричинена глобалізаційними впливами, потребує перегляду існуючих підходів до забезпечення соціальної захищеності службовців. У підсумку автором наголошується, що реформування соціальної безпеки державної служби має здійснюватися як цілісне системне перетворення механізмів соціального захисту, що враховує сучасні глобальні тенденції та виклики (ризики). Означена реформа повинна охоплювати як нормативно-правовий аспект, так і практику інституційно-організаційного забезпечення функціонування державної служби, забезпечуючи повноцінний захист прав і законних інтересів державних службовців, усунення виявлених нормативних прогалин та приведення національної системи соціальної безпеки у відповідність до міжнародних стандартів і викликів глобалізованого світу.