Проблемні питання адміністративної відповідальності юридичних осіб - Ковбас, Ігор Васильович; Редько , Олексій Миколайович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Адміністративна відповідальність юридичних осіб є різновидом реакцій з боку держави на адміністративне правопорушення, що знаходить своє вираження у застосуванні з боку відповідного уповноваженого органу чи посадовця встановленого законом стягнення до такого суб'єкта адміністративного правопорушення. На сьогодні питання адміністративної відповідальності юридичних осіб потребує особливої уваги з боку законодавця, правників-практиків та правників-вчених, оскільки у цій сфері присутнім є ряд проблем, що знижують дієвість такого виду юридичної відповідальності. Досі лишається дискусійним питання про сутність інституту адміністративної відповідальності юридичних осіб, законодавство у сфері адміністративної відповідальності містить суперечливі положення про юридичних осіб як суб'єктів адміністративних правопорушень. Не вирішеним лишається питання про різновиди адміністративної відповідальності юридичних осіб, до того ж не до кінця узгодженими є положення національного законодавства та міжнародного права у цій сфері. Окрему проблему становить брак єдиного нормативно-правового акту, що закріплю основи адміністративної відповідальності юридичних осіб. Кодекс про адміністративні правопорушення України значною мірою не відповідає новим соціальним реаліям, зокрема не сприяє налагодженому функціонуванню механізму адміністративної відповідальності юридичних осіб. Також нині є відсутньою системна робота над розробкою та прийняттям нового кодифікованого акту в сфері адміністративної відповідальності, що мав би врегулювати зокрема й питання адміністративної відповідальності юридичних осіб. вказані проблеми вартують уваги та вивчення, що і є метою цього дослідження.