Популізм як загроза демократії - Кравченко , Володимир Юрійович; Добридень, Оксана Володимирівна; Колдунов, Ярослав Вікторович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Статтю присвячено дослідженню механізмів за допомогою яких популізм загрожує стабільності функціонування інститутів представницької демократії і впливає на зниження рівня легітимності та суспільної довіри до традиційної політичної еліти. Доведено, що популізм сприяє зростанню політичної поляризації і соціальних розколів, обмежує можливості для досягнення компромісу, послаблює стійкість та ефективність демократичних інститутів. Встановлено, що популістські рухи демонструють зневажливе ставлення до важливих цінностей ліберальної демократії (свободи слова та преси, поділу влади, конкурентних та чесних виборів, незалежної судової влади, верховенства права і плюралізму). Проаналізовано основні теоретичні підходи до вивчення популізму, як особливої політичної ідеології, форми світогляду, практики і стратегії політичної комунікації, яка забезпечує мобілізацію додаткових прихильників. Виявлено, що ключовими елементами такої популістської стратегії є харизматичне лідерство, активна політична мобілізація, спрощення дійсності та протиставлення еліти і народу. Метою дослідження є вивчення основних зв’язків між популізмом і посиленням процесів поступового демократичного регресу, а також ідентифікація соціально-економічних і політичних факторів, які сприяють зростанню підтримки сучасних популістських рухів. Запропоновано визначення популізму як соціально-політичного та ідеологічного руху, представники якого апелюють до ідеї необмеженої волі простих громадян, яка протиставляється процедурними обмеженнями, інтересами корумпованої та неефективної політичної еліти. Результати дослідження дають підстави стверджувати, що характерними рисами сучасного популізму є антиелітарність, пріоритет прямих форм політичної участі громадян, антиглобалізм, націоналізм, шовінізм, вороже ставлення до мігрантів, перекладання провини на політичних опонентів, критика політичного плюралізму і формальних демократичних процедур.