Пропаганда та смислові наративи Московського патріархату як зброя у війні проти України - Міненко, Єгор Сергійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті досліджено роль Московського патріархату як ідеологічного інструменту гібридної війни Російської Федерації проти України. Методологічну основу дослідження становить міждисциплінарний підхід, що поєднує елементи політичного аналізу, дискурсології, медіастудій та безпекознавства. Акцентовано увагу на сучасні теорії гібридної агресії, смислової війни та когнітивного впливу, що дозволяє простежити глибину проникнення проросійських релігійних ідеологем у суспільну свідомість. Встановлено, що Московський патріархат не лише відтворює наративи «русского міра», а й активно сприяє їх емоційному впровадженню через канали релігійної комунікації, медіа, літературу та освітню діяльність. Особливу увагу приділено маніпуляціям міфом про «один народ», концепту «священної боротьби» та делегітимації Православної церкви України. Проаналізовано феномен смислової війни як тривалої форми когнітивного впливу, що спрямована не лише на тимчасову дезорієнтацію, а на стратегічне перепрограмування ціннісних орієнтирів суспільства. Релігійна пропаганда діє через емоції, страх, історичну міфотворчість, підмінюючи об'єктивне знання сакралізованими кліше. Висвітлено процес послаблення позицій Московського патріархату в Україні після 2014 року, що стало результатом деколонізаційних тенденцій, переходу громад до ПЦУ, суспільної підтримки дерусифікації та розвитку критичного мислення. Підкреслено, що релігійна ідентичність у сучасному українському контексті дедалі більше ототожнюється з національною безпекою та культурним суверенітетом. Зроблено висновок, що формування навичок критичного мислення та впровадження системної медіаосвіти є ключовими інструментами протидії російській смисловій війні. Обґрунтовано необхідність міжсекторальної співпраці держави, освіти, медіа та громадянського суспільства задля посилення інформаційного імунітету суспільства та збереження української ідентичності в умовах інформаційної агресії.