«Гармати чи масло»?: політичний популізм як інструмент маніпуляції у контексті мобілізаційної економіки України - Корнієнко, Валерій Олександрович; Мазьняк , Роман Олегович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті досліджено трансформацію політичного популізму як маніпулятивної технології в Україні в умовах мобілізаційної економіки під час повномасштабної російсько-української війни. Проаналізовано класичну економічну дихотомію «гармати чи масло» в контексті маніпулятивних популістських наративів, що використовуються політичними акторами при комунікації з українським суспільством. Виявлено основні маніпулятивні прийоми та методи адаптації популістської риторики щодо економічних питань, зокрема розподілу державних ресурсів між обороноздатністю та соціальним захистом. Охарактеризовано специфіку маніпулятивних стратегій в економічному дискурсі популістів у питаннях бюджетних пріоритетів, податкової політики, соціальних гарантій та мобілізаційних економічних заходів. Стаття пропонує типологію маніпулятивних популістських стратегій в умовах екзистенційного вибору між забезпеченням економічного виживання населення та задоволенням оборонних потреб держави. Обґрунтовано, що в умовах війни відбувається суттєва трансформація традиційних популістських економічних обіцянок, які змушені адаптуватися до нових реалій через маніпулятивні техніки впливу на суспільну свідомість. Дослідження демонструє, що дилема між «економічним виживанням» та «оборонними витратами» стає центральним елементом у формуванні нового типу українського популізму, який використовує маніпулятивні прийоми для поєднання патріотичної риторики з традиційними популістськими економічними наративами. Доведено, що маніпулятивна популістська риторика щодо економічних питань у період війни характеризується вищим рівнем диференціації пропозицій, спробами поєднати патріотичний дискурс із захистом соціально-економічних прав через маніпулювання громадською думкою, а також фокусуванням на питаннях справедливості розподілу тягаря війни між різними верствами населення.