Протидія розслідуванню перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу із застосуванням зброї чи спеціальних засобів та засоби її подолання - Русанівський, Сергій Віталійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті розглядається проблема протидії розслідуванню кримінальних правопорушень, пов’язаних із перевищенням влади або службових повноважень працівниками правоохоронних органів із застосуванням зброї чи спеціальних засобів. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю забезпечення ефективного правосуддя та дотримання принципу верховенства права в умовах існування потенційного конфлікту інтересів у межах системи правопорядку. Звернута увага на тому, що активна протидія встановленню об’єктивної істини з боку зацікавлених осіб є найбільш характерною ознакою досудового розслідування злочинів у сфері службової діяльності, зокрема діянь з перевищення влади або службових повноважень. За результатами дослідження проаналізовано типові форми протидії слідству, зокрема: вплив на слідчого з використанням корупційної складової; відмова від дачі показань та надання завідомо неправдивих показань; примушування свідків, потерпілих до відмови від первинних показань, або зміни показань; створення перешкод для розслідування з фальсифікацією, знищенням доказів; переховування від правоохоронних органів; симуляція захворювання. Окрему увагу приділено засобам подолання протидії, які поділяються на правові (процесуальні) та криміналістичні (тактичні). Визначено, що правові засоби закріплені в законодавстві і надають уповноваженим особам інструменти для примусового припинення протидії, тоді як криміналістичні – це прийоми й методи роботи, вироблені наукою та практикою, які допомагають обходити або нейтралізувати протидію. Наголошено на тому, що саме вміле поєднання кримінального процесуального закону і криміналістичної тактики дозволяє нейтралізувати навіть витончені способи протидії. Забезпечення невідворотності покарання за втручання в розслідування та створення умов, за яких такі спроби стають марними, є запорукою успішного функціонування системи правосуддя та виконання її головної мети – невідкладного і повного розкриття злочинів.