Політологія та право в міждисциплінарному просторі: порівняльний аналіз національних традицій - Ковальчук, Іван Васильович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття аналізує співвідношення політології та права в рамках сучасних міждисциплінарних підходів як фундаментальну методологічну проблему соціальних наук XXI століття. Розглянуто різні національні традиції взаємодії цих дисциплін, зокрема американська модель «law and politics» з її емпіричним підходом до судової системи як політичного актора та розвитком біхевіоральних методів дослідження; німецька школа державознавства (Staatslehre) з традиціями синтетичного знання про державу та методологічним розмежуванням дисциплін; французька концепція «наук про державу» (sciences de l'État) з сильним теоретичним компонентом та історико-інституційним підходом, британська традиція «government studies» з практично-орієнтованим інституційним аналізом парламентських студій; пострадянська модель, яка формується в умовах одночасної інституціоналізації політології як самостійної дисципліни та трансформації правової системи під впливом європейської інтеграції. Проаналізовано сучасні міждисциплінарні напрями: конституційну політологію (конституційний дизайн), судову політологію (суди як політичні актори), електоральне право (вплив виборчих систем на політичну поведінку) та європейські студії (модель міждисциплінарної інтеграції). Виявлено специфічні особливості інституціоналізації політико-правових досліджень у різних наукових традиціях та запропоновано авторську типологію міждисциплінарних підходів до політико-правового аналізу. Окреслено стратегічні перспективи розвитку політико-правових студій в контексті глобального демократичного відкату та необхідності переосмислення традиційного співвідношення права і політики в авторитарних та гібридних політичних режимах сучасності.