Аналіз світової та української суспільної думки про тенденції розвитку виборчих технологій - Колєватов, Олексій Олександрович; Мандрагеля, Володимир Андрійович; Крук, Олександр Іванович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У сучасних демократичних суспільствах виборчі технології відіграють важливу роль у забезпеченні прозорості, легітимності та довіри до виборчих процесів. В умовах стрімкої цифровізації світу та зростання викликів інформаційної безпеки особливо актуальним є аналіз світових тенденцій розвитку виборчих технологій та їхнього сприйняття суспільством. Водночас в Україні питання впровадження інновацій у виборчі процеси залишається дискусійним через історичні виклики й недостатній рівень довіри населення. Метою статті є комплексний аналіз світових та українських тенденцій розвитку виборчих технологій, вивчення чинників, що впливають на суспільну довіру до них, а також розробка рекомендацій щодо підвищення прозорості й легітимності виборчих процесів в Україні на основі світового досвіду. Методи. У роботі застосовано комплексний підхід, що поєднує аналіз наукової літератури, порівняльний аналіз міжнародного досвіду, соціологічні методи вивчення громадської думки та експертні оцінки. Здійснено контент-аналіз публікацій, звітів і результатів соціологічних опитувань, а також системний огляд чинників, що впливають на рівень довіри до виборчих систем. Результати. Дослідження виявило основні світові тренди в розвитку виборчих технологій – цифровізацію голосування, застосування біометрії, блокчейн-технології та онлайн-нагляд. Визначено, що рівень суспільної підтримки інновацій залежить від рівня демократичності інститутів та прозорості виборчих процедур. В Україні спостерігається неоднозначне сприйняття нових технологій, зумовлене історичними та інформаційними бар’єрами. Виокремлено основні чинники формування довіри, зокрема інституційна незалежність, відкритість технологій, протидія дезінформації та цифрова інклюзія. На основі аналізу розроблено рекомендації для підвищення прозорості й легітимності виборчих процесів в Україні. Висновки. Упровадження сучасних виборчих технологій в Україні можливе за умови системного підходу, що передбачає забезпечення інституційної незалежності виборчих органів, розвиток цифрової освіти, відкритість технічних рішень та активний громадський контроль. Подальші дослідження мають зосередитись на вивченні регіональних особливостей сприйняття технологій, впливі соціальних мереж та штучного інтелекту на виборчі процеси, а також емпіричній оцінці пілотних проєктів цифровізації виборів.