Функція «управління персоналом» в закладах вищої освіти Міністерства внутрішніх справ України - Григорчук , Олена Юріївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті розглянуто поняття та зміст функції «управління персоналом» у закладах вищої освіти Міністерства внутрішніх справ України як складової частини загальної системи державного управління людськими ресурсами. Зазначено, що ефективне управління персоналом у відомчих освітніх установах має свою специфіку, оскільки поєднує елементи освітньої, адміністративної, дисциплінарної та правоохоронної діяльності. Здійснено аналіз наукових підходів до трактування сутності управління персоналом, виокремлено його ключові компоненти: планування кадрових потреб, професійний добір та адаптація кадрів, система підвищення кваліфікації та професійного розвитку, оцінювання результатів службової діяльності, мотивація працівників, а також заходи соціального, правового й морально-психологічного забезпечення. Особлива увага приділяється формуванню та підтриманню високого рівня корпоративної культури, професійної етики та патріотичного виховання персоналу. Підкреслено, що в умовах реформування правоохоронної системи, а також зростання суспільного запиту на якісну підготовку поліцейських, функція управління персоналом у вищих навчальних закладах Міністерства внутрішніх справ України набуває стратегічного значення. У статті також обґрунтовано необхідність впровадження інноваційних підходів до управління персоналом на основі принципів результативності, прозорості, справедливості та професійної компетентності. За результатами дослідження запропоновано напрями вдосконалення кадрової політики у сфері освітньої діяльності Міністерства внутрішніх справ України, що сприятиме підвищенню ефективності підготовки майбутніх правоохоронців.