Застосування штучного інтелекту під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, передбачених ст. 286 КК України - Гунько , Аліна Андріївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті розглядаються можливості та перспективи застосування технологій штучного інтелекту (далі ШІ) в процесі досудового розслідування кримінальних правопорушень, передбачених статтею 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту). Наведені переваги та недоліки впровадження ШІ. Особлива увага приділяється застосуванню ШІ для обробки величезних за обсягом інформації (записи з відеокамер, які знаходяться в публічних місцях, дорожніх відеокамер, відеокамер з «Безпечних міст України»,відеореєстраторів, тощо);розпізнавання особи на фото/відео; моделювання обставин дорожньо-транспортної пригоди; аналізу зібраної доказової бази; створення процесуальних документів. У статті порушуються важливі питання правового та етичного характеру, пов'язані із застосуванням штучного інтелекту в кримінальному процесі, включаючи забезпечення прав людини, прозорість алгоритмів та захист персональних даних, наголошується на необхідності розробки чітких протоколів та контролю за рішеннями, прийнятими за допомогою ШІ. Наведено міжнародну практику успішного впровадження ШІ в правоохоронній діяльності, також зазначено думки науковців в даній сфері. Наголошується на необхідності подальших досліджень та розробки відповідної нормативно-правової бази для відповідальної інтеграції ШІ в практику розслідування дорожньо-транспортних злочинів в Україні. Також, наголошено, що ШІ не замінює слідчого, а виступає як потужний допоміжний інструмент, що підвищує об’єктивність, швидкість та якість досудового розслідування кримінальних правопорушень за ст. 286 КК України. Впровадження цих технологій є значним кроком до підвищення ефективності правоохоронної системи.