Трирівнева концепція взаємодії судової влади і громадськості: теоретичні засади та перспективи розвитку - Іл’юк, Дмитро Дмитрович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті розроблено трирівневу концепцію взаємодії судової влади та громадськості, яка включає комунікативний, інтеграційний та інституційний рівні, з метою теоретичного обґрунтування їхньої співпраці та визначення перспектив розвитку в умовах демократизації та євроінтеграції України. Дослідження спрямоване на систематизацію форм і механізмів взаємодії, підвищення прозорості правосуддя та суспільної довіри до судової системи. Для досягнення мети використано комплексний підхід, що включає теоретико-правовий аналіз понять «судова влада» та «громадськість», порівняльний метод для вивчення міжнародного досвіду (Польща, Канада, Ізраїль, Естонія), а також системний аналіз сучасних інструментів співпраці, таких як цифрові технології, суд присяжних, медіація та громадський контроль. Теоретичною основою слугували праці вітчизняних і зарубіжних учених, а також міжнародні стандарти Ради Європи. Запропоновано трирівневу модель взаємодії: 1) комунікативний рівень забезпечує прозорість через інформування, консультування та діалог, посилюючись завдяки штучному інтелекту та інформаційно-медійним центрам; 2) інтеграційний рівень залучає громадськість до правосуддя через суд присяжних, мирових суддів, консультаційні ради та медіацію, підвищуючи легітимність судів; 3) інституційний рівень реалізує громадський контроль через інститути громадянського суспільства, такі як адвокатура та Громадська рада доброчесності, гарантуючи підзвітність. Аналіз показав, що в Україні бракує нормативного регулювання громадського контролю та інституційної спроможності організацій, що обмежує ефективність взаємодії. Трирівнева концепція є універсальним інструментом для вдосконалення судової системи, що враховує правові та суспільні аспекти. Її реалізація сприятиме наближенню правосуддя до громадян, підвищенню довіри до судів і демократизації правосуддя. Перспективи розвитку включають упровадження цифрових технологій, реформування суду присяжних, запровадження мирових суддів і нормативне врегулювання громадського контролю за міжнародними стандартами. Концепція створює теоретичну основу для подальших досліджень і практичних реформ у контексті євроінтеграції.