Формування законодавства про е-урядування на етапі другої Національної програми інформатизації (2023-2025) - Кірін, Роман Станіславович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
В умовах тривалого воєнного стану та незмінного євроінтеграційного курсу, сталий розвиток законодавства про е-урядування свідчитиме про справжність національних намірів впровадження відповідних технологій, спрямованих на посилення загальновизнаних демократичних цінностей, а його дослідження – про науково-практичну актуальність обраної теми. Метою статті є огляд, аналіз та систематизація джерел права е-урядування, прийнятих в період з 2023 по середину 2025 рр. на етапі другої Національної програми інформатизації. Методи. У дослідженні застосовано структурно-функціональний і системний методи, а також метод правового аналізу для вивчення особливостей формування законодавства про е-урядування впродовж 2023-2025 рр. Результати. Визначено, що центральною подією 2023 р., в аспекті розвитку законодавства про е-урядування, стало прийняття Закону України «Про Національну програму інформатизації». Встановлено неоднозначний характер його приписів щодо відносин формування та виконання програми, які виглядають колізійно на тлі можливості їх концептуального та підзаконного регулювання. Розкрито хронологічний розвиток підзаконного регулювання інформатизаційних правовідносин. Аргументовано, що у законодавчому забезпеченні відносин е-урядування продовж 2024 р. центральне місце посіли закони про публічні консультації, про інформаційно-комунікаційну систему «Державний аграрний реєстр». Обґрунтовано очікування щодо достатньо значного прогресу в розвитку законодавства про е-урядування в 2025 р. Висновки. Систематизовано відносини е-урядування за сферою та предметом регулювання, здійсненого урядовими нормативно-правовими актами. Встановлено суб’єктний склад та предмети регулювання відносин е-урядування на рівні окремих міністерств і відомств у визначеному дослідженням періоді. Виявлено активну нормотворчу діяльність Міністерства внутрішніх справ України, в структурі якого тривало впровадження правоохоронних елементів е-урядування. У перспективі національне право е-урядування потребує адаптивного розвитку відповідно до Робочої програми на 2025-2027 рр. програми «Цифрова Європа».