Міжнародний досвід запобіганню кримінальним правопорушенням у сфері оподаткування - Мороз, Юлія Анатоліївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена ґрунтовному аналізу міжнародного досвіду запобігання кримінальним правопорушенням у сфері оподаткування як важливому аспекту забезпечення фінансової безпеки держави. У роботі розкриваються основні підходи, що застосовуються у провідних країнах світу для мінімізації податкових кримінальних правопорушень, таких як ухилення від сплати податків, фіктивне підприємництво, незаконне відшкодування ПДВ тощо. Порівняльний аналіз охоплює нормативно-правові механізми, інституційну структуру, стратегії контролю та профілактики, що використовуються в таких державах, як США, Велика Британія, Німеччина, Франція, та Канада. Особливу увагу приділено досвіду впровадження системи податкового комплаєнсу, яка базується на ризико-орієнтованому підході до контролю, довірі до добросовісного платника, автоматизації обліку та використанні штучного інтелекту для виявлення схем ухилення. Детально розглянуто інструменти електронного адміністрування податків, зокрема електронне декларування, цифрову ідентифікацію платників, аналітичні платформи для обробки великих масивів податкових даних. Окремий акцент зроблено на важливості міжвідомчої та міждержавної співпраці, що реалізується через механізми обміну інформацією, участь у глобальних ініціативах. На підставі аналізу виокремлено ефективні профілактичні моделі, орієнтовані на підвищення податкової культури, стимулювання добровільної сплати податків, запровадження систем заохочення для добросовісних платників. У статті також висвітлено питання криміналізації деяких видів податкових порушень та підходи до їх кримінального переслідування. Обґрунтовано необхідність впровадження адаптованих іноземних практик в українське законодавче та адміністративне поле, беручи до уваги рівень розвитку економіки, цифровізації, ефективності інституцій та правової культури. Стаття містить пропозиції щодо вдосконалення національної податкової політики, спрямованої на зменшення криміногенних ризиків у сфері оподаткування.