Актуальні проблеми адаптації малого та середнього підприємництва до воєнних подій в Україні - Багнюк, Максим Миколайович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Зміст статті спрямований на розкриття основоположних засад з подальшим виробленням алгоритму підтримки вітчизняного малого та середнього підприємництва в умовах повномасштабного російського вторгнення в Україну. Зʼясований відсоток вразливості бізнесу до воєнних подій: за результатами, оприлюдненими у січні 2025 року, майже 75% суб’єктів підприємництва припинили свою діяльність, що вказує на невтішну тенденцію до різкого зменшення кількості господарюючих субʼєктів, що безпосередньо повʼязано з труднощами в економічній галузі та реформами в нормативно-правовій базі. Проте здебільшого переважна кількість підприємств не зупиняються на досягнутому й продовжують шукати інноваційні методики з адаптаційних механізмів в умовах специфічних обставин: проводять роботу із залучення додаткових резервів із подальшої підтримки власної життєдіяльності, здійснюють сукупність трансформаційних чи релокаційних заходів задля збереження об’єктів, ресурсів, власних виробничих потужностей тощо. В роботі досліджується стан малого та середнього підприємництва, сукупність ключових змін в організаційному механізмі бізнес-сектору, що мали переваги за результатами запровадження воєнного стану; здійснюється узагальнення негативного впливу воєнних подій на відсотковий показник динаміки діяльності фізичних осіб-підприємців (ФОП). Паралельно здійснюється аналіз заходів із підтримки, організованою вітчизняним урядом, зокрема в контексті додаткового ефективного фінансування господарюючих суб’єктів з подальшою метою попередження їх невигідного банкрутства. Метою дослідження є вивчення актуальних питань з подальшою розробкою практичних рекомендацій щодо використання інноваційних підходів до впровадження механізмів адміністративно-правового регулювання з підтримки малого та середнього бізнесу в Україні, зокрема в умовах військового стану. Матеріалами дослідження є: – нормативно-правові акти: Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-IX від 15.03.2022 р.; Постанова КМУ № 314 від 18.03.2022 р. «Про деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану»; Постанова КМУ №1156 від 12.10.2022 р. «Про деякі питання фінансування підтримки малого та середнього бізнесу»; Постанови КМУ №1095, №1207, №1208 від 30.09.2022 р. та 28.10.2022 р. (стосуються питань підтримки індустріальних (промислових) парків в Україні; Постанова КМУ №821-р від 30.08.2024 р. «Про схвалення Стратегії відновлення, сталого розвитку та цифрової трансформації малого і середнього підприємництва на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2024-2027 роках»; Постанова КМУ №1369 від 29.11.2024 р. «Деякі питання політики державної власності»; Указ Президента України від 26 січня 2024 року № 30/2024 «Про Раду з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану». – праці вітчизняних та зарубіжних теоретиків та практиків, що були розглянуті в контексті забезпечення перспективних напрямів удосконалення вітчизняного законодавства галузі нормативно-правового регулювання забезпечення діяльності вітчизняного підприємництва. Застосування методів обумовлюється, перш за все, цілісним та послідовним підходом, що в найближчій перспективі забезпечує широкі можливості із вивчення нагальних проблем в уніфікованому адміністративно-правовому полі. З подальшою метою досягнення відповідних завдань з досліджуваної проблематики зроблено акцент на діалектичних напрямах наукового аналізу з наступним залученням сукупності різновекторного методологічного інструментарію затребуваних сучасних універсальних наукових спрямувань, які набули індивідуального значення у правовій галузі. В залежності від напрямків дослідження в роботі було використано наступні методи дослідження: загальнонаукові; емпіричні і теоретичні; методи опису та обробки результатів дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є інформативні показники сьогодення, статистичні та дані, основані на реальних подіях відповідно до тематики дослідження протягом 2022–2025 рр., а також роботи провідних вітчизняних економістів та правників у сфері дослідження розвитку малого та середнього підприємництва у період діючого воєнного стану. Результати. За результатами здійсненого дослідження сформовано низку напрямів з удосконалення адміністративно-правового регулювання діяльності малого та середнього підприємництва в Україні в період воєнного стану. Висновки. Одними із перспективних напрямів удосконалення правового регулювання діяльності малого та середнього бізнесу в Україні в період воєнного стану є: розробка стратегічних шляхів з подолання економічної кризи; збереження фінансової стабільності всіх існуючих на даний час платників податків; забезпечення підтримки вітчизняного малого та середнього підприємництва; – оптимізація рівня податкового тиску, що чітко окреслено податковим законодавством України та та фінансово-правовими спроможностями відповідних суб’єктів господарської діяльності.