Питання до розуміння, сприйняття та визначення поняття об’єкт правовідносин - Грицай, Сергій Олександрович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Визначення поняття об’єкт правовідносин, є метою даної статті, в рамках сформованої автором концепції, що межує з двома існуючими окремими загальноприйнятими концепціями об'єкта правовідносин: загальнофілософської (на що направлені правовідносини - результат) та спеціально-юридичної (з приводу чого виникають правовідносини - причина). Висновки. Об’єкт правовідносин це безпосередньо врегульовані правом конкретизовані суспільні відносини, що мають вираз у поведінці (діяння - дія / бездіяльність) суб’єктів, які цілеспрямовані на певний / конкретизований інтерес та/або опосередковано йому інтерес-блага (матеріальні та нематеріальні), щодо яких вони (суб’єкти) беруть участь у правовідносинах. Це визначення дає змогу досягти обґрунтування цілого ряду проблемних питань у цій проблематиці. По-перше, ми окресливши безпосередній об’єкт правовідносин (що відповідає моністичній теорії об’єкту правовідносин — єдиний об’єкт т.з. поведінкова природа) та опосередкований об’єкт правовідносин (що відповідає плюралістичній теорії об’єкту правовідносин — множинний об’єкт т.з. речова природа). По-друге, ми фактично звели об’єкт правовідносини до а) безпосередньо діяння (дія або бездіяльність) та поведінки з приводу інтересів та б) опосередковано ним благам, щодо яких суб’єкти правовідносин перебуваючи у коридорі права (в рамках права), реалізують надані ним можливості в кореляції з необхідною поведінкою (суб’єктивні права і юридичні обов’язки), яка може бути забезпечена юридичною відповідальністю. По-третє, ми обґрунтували нашу позицію з приводу побудови визначення поняття «об’єкту правовідносин» спираючись на первісно побудоване нами визначенні поняття «об’єкт правовідносин», притримуючись логічно-послідовної лінії в рамках запропонованої нами центрисько-похідної концепції для формування системної побудові загальної теорії права (екстраполяція як методології дослідження).