Інноваційні підходи до публічного адміністрування у портовій діяльності: оновлення правової бази - Галета , Ярослав Андрійович; Рудик, Марко Романович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Метою цієї статті є обґрунтування напрямків оновлення правової бази державного управління в портовому секторі України, враховуючи імперативи інноваційного розвитку, цифрової трансформації, екологічної модернізації та зовнішніх викликів. У дослідженні досліджується існуюча нормативно-правова база, визначаються ключові перешкоди для впровадження інновацій у портовій галузі та окреслюються стратегії підвищення ефективності управління на основі передового досвіду та міжнародних стандартів. У статті пропонується модель переходу до портів четвертого покоління, що функціонують на принципах цифровізації, енергоефективності, клієнтоорієнтованості та сталого розвитку. Методологічна основа дослідження включає інституційний аналіз, порівняльно-правовий підхід та контент-аналіз стратегічних документів, а також рекомендації міжнародних організацій (UNCTAD, ІМО) та національних політик і нормативних актів. Особлива увага приділяється сухим портам та цифровій трансформації портової логістики, зокрема платформі DocPort, яка служить інструментом для електронного управління документами та інтеграції зацікавлених сторін у сфері логістики. Основні результати дослідження включають визначення пріоритетних напрямків законодавчої реформи: нормативно-правове забезпечення функціонування «розумних портів», «зелених портів» та «енергоефективних портів» у контексті реалізації Стратегії розвитку морських портів України до 2038 року; розробка спеціалізованої правової бази для внутрішніх логістичних терміналів («сухих портів»); формування та уніфікація правових стандартів для цифрового управління портами та мультимодальних перевезень. Висновки підкреслюють необхідність додаткових академічних досліджень для розробки сучасної національної моделі державного управління в портовому секторі, що враховує правові інструменти, інноваційні технології та принципи належного управління.