Теоретико-правове забезпечення захисту прав і свобод людини під час проведення досудового розслідування в умовах воєнного стану - Ізотенко, Катерина Тарасівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена однією з актуальних теоретико-практичних проблем захисту прав і свобод людини та громадянина під час воєнного стану відповідно до правової процедури ведення досудового розслідування. Досліджено те, що існують дефекти закону, що зумовлюють використання різних підходів ведення досудового розслідування кримінального процесуального провадження під час воєнного стану на практиці формуються різні правові позиції щодо його вдосконалення. Звертається увага на те, що у суспільстві забезпечення прав і свобод є одна з найважливіших станів для безпечного життя у правовій державі. Метою даного дослідження виступає розгляд теоретико-організаційних питань забезпечення прав і свобод людини у процесі досудового розслідування, як ключової стадії кримінального процесу, що покликана гарантувати баланс між інтересами держави у розкритті злочинів та охороною прав осіб, які підлягають розслідуванню під час воєнного стану. Окрему увагу приділено питанням аналізу міжнародних стандартів і норм, які регулюють права людини в контексті досудового розслідування, таких як право на захист прав, право на ефективний засіб правового захисту, право на справедливий судовий розгляд справи, забезпечення гідності, невід’ємності прав, дотримання законності та міжнародних стандартів. Застосовано загальнонаукові та спеціальні методи, методологія яких ґрунтується на аналізі практичних підходів та міжнародних стандартів щодо захисту прав і свобод людини. Серед загальнонаукових методів варто виокремити історичний метод, який дає змогу дослідити становлення і подальший розвиток прав людини та подальших процесів взаємодії з державними правоохоронними органами з метою врегулювання внутрішніх та зовнішніх зв’язків прав людини їх закономірностей та суперечностей. Зокрема, використовується діалектичний метод, що сприяє швидкому накопиченню теоретично та практично значущої інформації для тлумачення правових норм, які регулюють кримінальні процесуальні відносини. Системний підхід, що є універсальним інструментом пізнавальної діяльності, щодо ролі та місця правоохоронних органів, судів для визначення умов здійснення захисту прав і свобод людини та громадянина на стадії досудового розслідування в умовах правового режиму воєнного стану. У результаті з’ясовано, що важливо правильно тлумачити положення законодавства веденні під час воєнного стану, неправильне тлумачення норм права може призвести до порушень прав та свобод громадян, а також неефективного розслідування. У висновку стверджується, що зміни, які відбулися під час досудового розслідування спрощують роботу органів досудового розслідування, які здійснюють свою діяльність у формі дізнання та досудового слідства. А отже, перш за все працівник правоохоронного органу має бути обізнаний у сфері прав людини - це сприяє розвитку культури та поваги до цих органів з боку суспільства. У результаті цього, можна визнати, що дотримання прав і свобод людини не тільки зміцнює довіру суспільства до правоохоронних органів воно забезпечує ефективність та легітимність кримінального процесу в цілому.