Правові виклики на шляху спрощення умов ведення господарської діяльності - Кірін, Роман Станіславович; Деревянко, Богдан Володимирович; Краснова, Юлія Андріївна; Петруненко, Ярослав Вікторович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена аналізу правових викликів та проблем, пов’язаних із проєктом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення господарської діяльності». Актуальність дослідження зумовлена необхідністю дерегуляції для створення сприятливого бізнес-клімату та зниження адміністративного тиску на підприємців. Водночас наголошується на важливості збалансованого підходу, щоб уникнути негативних наслідків, таких як зниження якості продукції, посилення нерівності, зростання корупційних ризиків та втрата контролю з боку держави. Метою роботи став науковий аналіз законопроєкту та надання обґрунтованих пропозицій щодо його вдосконалення. У дослідженні використано метод нормативно-правового редукціонізму, який дозволяє спростити систему державного регулювання, зберігаючи баланс між ефективністю, безпекою та конституційними принципами. Результати. В роботі виділяються як позитивні аспекти дерегуляції (зниження витрат, залучення інвестицій, стимулювання конкуренції), так і потенційні негативні наслідки (зниження якості, обмеження інновацій). Основна частина роботи містить критичний аналіз запропонованих змін до Водного та Лісового кодексів України, законів України «Про охорону атмосферного повітря», «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про архітектурну діяльність», «Про охорону культурної спадщини», «Про позашкільну освіту» тощо. Серед ключових зауважень – недостатньо чітке розмежування процедур ліцензування, надмірно широкі дискреційні повноваження Кабінету Міністрів України, потенційна суперечність із міжнародними зобов’язаннями України в рамках ГАТТ та СОТ, відсутність незалежних механізмів оскарження рішень, непропорційність штрафних санкцій та значне адміністративне навантаження. Автори також зазначають про ризики корупції через суб’єктивність рішень та необхідність запровадження публічних реєстрів. У висновках висловлюються застереження щодо скасування регулювання в інших сферах, зокрема народної медицини, архітектурної діяльності та позашкільної освіти, що може призвести до порушення прав споживачів, хаотичної забудови та зниження якості надання послуг. Окрема увага приділяється необхідності гармонізації положень законодавства у сфері охорони водних ресурсів та культурної спадщини. Автори підкреслюють, що процес спрощення умов ведення господарської діяльності є актуальним і необхідним, однак він має бути ретельно обґрунтованим і враховувати всі можливі ризики для забезпечення збалансованого розвитку економіки.