Ефективність інституту публічної влади: концептуальний аналіз у контексті методології Law&Economics - Богдан, Ольга Василівна; Дудар, Світлана Костянтинівна; Котенко, Тетяна Вікторівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті здійснено концептуальний аналіз ефективності інституту публічної влади в умовах сучасних глобальних викликів. Використовуючи інституційну теорію Д. Норта, запропоновано розглядати інститут публічної влади як «правила гри», які можуть бути як формальними, так і неформальними. Обґрунтовується, що традиційні підходи до розуміння ефективності, зосереджені переважно на кількісних показниках діяльності органів влади, є недостатніми для комплексної характеристики цього феномена. Ефективність інституту публічної влади ‒ це здатність формальних і неформальних правил забезпечувати передбачуваність і стабільність суспільних взаємодій, визначати структуру стимулів, трансакційних витрат. Ефективність у такому розумінні передбачає не лише результативність управлінських рішень, але й їх здатність забезпечувати стабільність, довіру громадян та довгостроковий суспільний добробут. Розкрито багатовимірний характер поняття ефективності, яке охоплює економічний, соціальний, політичний та інституційно-правовий виміри. Визначено, що комплексна модель ефективності інтегрує ресурсний, функціональний, соціальний і динамічно-інституційний підходи, які дозволяють врахувати як раціональне використання ресурсів, так і здатність влади адаптуватися до динамічних змін. Методологія Law&Economics є продуктивним інструментом оцінки ефективності інституту публічної влади, оскільки поєднує правові та економічні підходи. Вона дозволяє аналізувати правові норми і регуляторні рішення з точки зору їх реальних наслідків для суспільних ресурсів, витрат і вигод, забезпечуючи прозорість, передбачуваність і результативність державної політики. У підсумку обґрунтовано необхідність запровадження у практичну діяльність міждисциплінарного підходу Law&Economics, що сприятиме підвищенню довіри громадян до влади, ефективному державному управлінню та стійкому розвитку України.