Заборона політичних партій: Міжнародний досвід та Українська практика – порівняльний аналіз - Усенко, Єлизавета Олександрівна; Коваль, Софія Ігорівна (Український політико-правовий дискурс, 2024)
Стаття присвячена аналізу правових основ і механізмів заборони політичних партій в Україні та в міжнародному контексті. В умовах воєнного стану та загроз національній безпеці зростає важливість забезпечення балансу між правами громадян і необхідністю захисту державного суверенітету. Особливо актуальним є питання обмеження діяльності політичних партій, що можуть загрожувати стабільності держави. Дослідження аналізує міжнародні нормативно-правові акти, зокрема Міжнародний пакт про громадянські та політичні права, Європейську конвенцію з прав людини, а також рішення Європейського суду з прав людини. Зокрема, акцентується увага на обмеженнях, що можуть бути застосовані до політичних партій у випадку загрози національній безпеці або підриву демократичних засад. У статті також аналізується правова практика в Україні, включаючи рішення судів про заборону діяльності політичних партій, зокрема, Комуністичної партії України, та роль державних органів у цьому процесі. Визначено, що обмеження діяльності політичних партій в умовах воєнного стану потребує чіткого правового регулювання, що відповідає міжнародним стандартам прав людини та гарантує прозорість процесу заборони. Виявлено, що існуючі правові механізми в Україні потребують вдосконалення для більш ефективного контролю та захисту національної безпеки. Розглядаються можливі шляхи вдосконалення національного законодавства, які забезпечили б ефективний захист національної безпеки, не порушуючи права людини. Запропоновано ряд рекомендацій щодо створення більш прозорих механізмів контролю за діяльністю політичних партій в Україні, з урахуванням міжнародних стандартів. Особлива увага приділяється необхідності збереження балансу між захистом національних інтересів і правами політичних груп.