Роль та особливості нормативного застосування Єдиного закупівельного словника (ЄЗС) у процедурах публічних закупівель - Левандовський, Чеслав Чеславович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу ролі та особливостей нормативного застосування українського Єдиного закупівельного словника ДК 021:2015 (ЄЗС) у системі публічних закупівель в Україні в контексті євроінтеграційних процесів та гармонізації національного законодавства з європейськими стандартами та його співвідношення до європейського єдиного закупівельного словника (CPV) (Common Procurement Vocabulary – CPV). Досліджено правове підґрунтя імплементації CPV як міжнародного стандарту класифікації товарів, робіт та послуг у сфері публічних закупівель, що забезпечує уніфікацію та стандартизацію закупівельних процедур на національному рівні. Проаналізовано особливості адаптації єдиної європейської системи класифікації до специфіки української правової системи та практики публічних закупівель. Особливу увагу приділено дослідженню ролі ЄЗС та CPV як інструменту забезпечення прозорості, недискримінації та справедливої конкуренції у закупівельних процедурах, а також його значення для статистичного аналізу та моніторингу ефективності використання публічних коштів. Розглянуто функціонування ЄЗС в електронній системі «Прозорро» як технологічного рішення, що забезпечує автоматизацію процесів класифікації та пошуку закупівель. Проаналізовано ієрархічну структуру словника, принципи кодування предметів закупівель та механізми забезпечення точності й однозначності класифікації. Виявлено ключові проблемні аспекти практичного застосування ЄЗС, зокрема складності у виборі відповідних кодів для специфічних товарів та послуг, неоднозначність інтерпретації окремих категорій класифікації, а також недостатність методичного забезпечення для замовників щодо правильного використання словника. Запропоновано комплекс заходів для оптимізації нормативного регулювання та практичного застосування ЄЗС, включаючи розробку деталізованих методичних рекомендацій, вдосконалення автоматизованих засобів контролю у системі «Прозорро», посилення освітньої компоненти для учасників закупівельного процесу та створення механізмів оперативного вирішення спірних питань класифікації.