Характеристика та класифікація інструментів гуманітарної дипломатії та їх вплив на міжнародну політику та політику окремих держав - Кулагіна, Поліна Русланівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Не зважаючи на активний розвиток використання інструментів гуманітарної дипломатії у зовнішній політиці держав та міжнародних організацій, досі не сформовано єдиної узгодженої науковою спільнотою методології до визначення та класифікації інструментів гуманітарної дипломатії. Метою статті є систематизація теоретичних знань, розроблення та обґрунтування уніфікованої класифікації інструментів гуманітарної дипломатії, яка сприятиме поясненню функціональності компонентів та визначенні впливу на міжнародну політику і політику окремих держав. Методи дослідження в статті поєднують порівняльний аналіз, аналіз наукової літератури та метод кейс-стаді. Під час написання статті проаналізовано сучасну наукову літературу, аналітичні та нормативні матеріали міжнародних організацій, а також результати існуючих досліджень автора. Метод кейс-стаді та порівняльний аналіз було застосовано для зіставлення інструментів гуманітарної дипломатії різних держав. Результати дослідження демонструють, що більшість існуючих наукових публікацій зосереджуються на окремих проявах гуманітарної дипломатії, без формування єдиної структурної класифікації. Уніфікована класифікація, що представлена у цій статті, формує групи інструментів за різними ознаками. Така класифікація створює фундамент для проведення подальших порівняльних досліджень, побудови типології інструментів та комплексних стратегій гуманітарної дипломатії. У висновках доведено, що впровадження уніфікованої класифікації дозволяє подолати фрагментарність наявних підходів, забезпечує можливість порівняння практик різних міжнародних акторів та є одним з фундаментів розвитку гуманітарної дипломатії як окремого напряму міжнародних відносин. Практичне значення представленої класифікації полягає у побудові інструментарію для прогнозування результатів практик гуманітарної дипломатії, розробці нових інструментів та формуванні ефективних дій у міжнародних відносинах.