Політичні чинники консолідації громадянської ідентичності в демократичних державах - Сташевський, Іван Анатолійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті розглядаються суб’єкти політичної консолідації та політичні чинники, що впливають на формування та консолідацію громадянської ідентичності в демократичних державах. Проаналізовано роль держави, політичних партій, громадських організацій, виборчих процесів, церкви та релігійних організацій, засобів масової інформації, а також зовнішньополітичних факторів у зміцненні єдності громадян. Особлива увага приділяється значенню політичної культури, демократичних інституцій, громадянської освіти, волонтерських, молодіжних та громадських рухів як базових умов для формування стабільної ідентичності громадян. У статті здійснено порівняльний аналіз практик різних демократичних країн, зокрема Німеччини, Франції та Сполучених Штатів Америки, що дозволяє визначити ефективні механізми інтеграції суспільства. Порівняльний аналіз досвіду демократичних країн на шляху до консолідації суспільства свідчить про те, що стимулюючим фактором до формування громадянської ідентичності слугують революційні події, які ставлять під загрозу саме існування держави. Зроблено висновок про необхідність поєднання інституційних реформ, розвитку політичної культури та активної громадянської участі для забезпечення стійкості демократичних систем.