Трансформація геополітичного іміджу провідних держав у контексті збройної агресії РФ проти України - Ходько, Федір Олексійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Метою дослідження є всебічний аналіз трансформації геополітичного іміджу провідних держав у контексті збройної агресії Російської Федерації проти України, зокрема визначення основних чинників, що впливають на зміну позицій держав у глобальній системі міжнародних відносин та формування нових центрів сили. У роботі застосовано комплексну методологічну практику, що поєднує порівняльний аналіз зовнішньополітичних стратегій, оцінювання безпекових і оборонних політик, контент-аналіз публічних документів та медійних матеріалів, вивчення механізмів впливу регіональних і глобальних альянсів на міжнародний імідж держав. Дослідження виявило, що запровадження воєнного стану в Україні є потужним каталізатором консолідації демократичних держав, сприяючи посиленню ролі США та Великої Британії як головних гарантів безпеки та стабільності, підвищенню довіри до них серед союзників та формуванню коаліцій для протидії авторитарним загрозам. Водночас Росія зазнала значних репутаційних, політичних та економічних втрат, що обмежило її здатність впливати на глобальну систему і поглибило її міжнародну ізоляцію. Аналіз дій азійських держав, зокрема Китаю, Японії, Південної Кореї, Індії та інших країн регіону, показав, що вони диференційовано адаптують свої зовнішньополітичні та безпекові стратегії у відповідь на конфлікт, що формує нові формати взаємодії у глобальній системі безпеки та економіки. Результати дослідження засвідчують, що геополітичний імідж держав визначається не лише їхньою економічною і військовою потужністю, а й здатністю дотримуватися міжнародних норм, підтримувати демократичні цінності та формувати стратегічні партнерства. Висновки роботи можуть бути використані для подальшого прогнозування змін у глобальній системі, оцінювання ефективності дипломатичних і економічних інструментів впливу та для стратегічного планування зовнішньої політики, міжнародної безпеки та регіональної стабільності.