Громадська експертиза як інструмент взаємодії з органами місцевого самоврядування та елемент механізму громадського контролю - Зубченко, Едуард Вікторович; Радченко, Вікторія Романівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Метою статті є визначення правової природи, особливостей нормативного регулювання та практичних аспектів застосування механізму громадської експертизи діяльності органів влади в Україні в контексті забезпечення участі громадян у процесах ухвалення рішень. У роботі проаналізовано еволюцію правового регулювання громадської експертизи, починаючи з конституційних гарантій народовладдя, принципів гласності та участі громадян, закріплених у Конституції України, і завершуючи підзаконними актами, зокрема постановою Кабінету Міністрів України №976. Методологічну основу становлять системний, порівняльно-правовий та аналітичний підходи, а також аналіз судової практики, яка виявляє відмінності у тлумаченні імперативності норм щодо центральних органів виконавчої влади та дискреційності їх застосування органами місцевого самоврядування. Результати дослідження підтвердили наявність нормативного дуалізму, який обмежує ефективність реалізації права громадян на участь у публічному управлінні. Виявлено, що відсутність єдиних процедур громадської експертизи для всіх рівнів влади знижує легітимність управлінських рішень і створює нерівність у доступі до механізмів публічної участі. Додатково проаналізовано роль консультативно-дорадчих органів, зокрема молодіжних рад, як альтернативних інструментів взаємодії громадськості та влади. Проведене емпіричне дослідження на основі напівструктурованих інтерв’ю з представниками органів влади та громадських організацій підтвердило низький рівень інституціоналізації механізмів експертизи на місцевому рівні, а також дефіцит кадрового потенціалу й методологічного забезпечення. У висновках наголошено на необхідності кодифікації процедур громадської експертизи, розроблення єдиних стандартів участі громадян у публічному управлінні та впровадження інструментів моніторингу виконання рекомендацій громадських експертів як передумови підвищення прозорості та підзвітності влади.