Порядок дій командира військової частини на першочерговому етапі розслідування самовільного залишення військової частини чи дезертирства - Андрушко, Олександр Вікторович; Гриньків, Олександра Олексіївна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Військова дисципліна – це бездоганне і неухильне додержання всіма військовослужбовцями порядку і правил, встановлених статутами Збройних Сил України та іншим законодавством України (ст. 1 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України). Військова дисципліна є основою боєздатності військової частини, її порушення, зокрема, самовільне залишення військової частини та дезертирство, становлять пряму загрозу національній безпеці, здатності особового складу виконувати в повному обсязі та в строк поставлені завдання, морально-психологічному стану військовослужбовців. В умовах запровадженого правового режиму воєнного стану спроможність командирів військових частин підтримувати на належному рівні військову дисципліну, оперативно та законно реагувати на випадки порушення військової дисципліни підлеглими, вживати пропорційних заходів до правопорушників залежно від ступеня суспільної небезпеки діяння, ступеня винуватості набувають критичного значення та своєї актуальності. На думку авторів узагальнену теоретико-практичну конструкцію (алгоритм) діяльності командира військової частини на першочерговому етапі розслідування самовільного залишення військової частини чи дезертирства, складають такі дії: Повідомлення вищого органу військового управління, слідчого підрозділу органів Державного бюро розслідувань, органу Спеціалізованої прокуратури в сфері оборони, органів Національної поліції України та Військової служби правопорядку Збройних Сил України про факт самовільного залишення військової частини чи дезертирства. Негайно – засобами зв’язку, протягом робочого дня – письмово. Вжиття заходів щодо затримання підлеглого військовослужбовця при вчиненні або здійсненні ним замаху на вчинення кримінального правопорушення чи безпосередньо після вчинення кримінального правопорушення, пов’язаного із самовільним залишенням військової частини чи дезертирством, із негайним доставленням затриманого до уповноваженої службової особи або вжиття заходів щодо негайного повідомлення уповноваженої службової особи про затримання та місцезнаходження особи, яка підозрюється у вчиненні діяння з ознаками кримінального правопорушення. А також вжиття усіх заходів до розшуку такої особи у разі не встановлення її місцезнаходження. Призначення службового розслідування для встановлення обставин вчиненого правопорушення та вжиття профілактичних заходів. Призупинення військової служби військовослужбовцю, який вчинив самовільне залишення військової частини чи дезертирство, на підставі ч. 2 ст. 24 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу». Оцінка результатів службового розслідування, яка викладається у висновку та додатках, завірені копії яких надсилаються до територіального органу досудового розслідування та Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони. У разі встановлення відсутності підстав для притягнення до кримінальної відповідальності застосування процедури відновлення військової служби. У статті пропонується єдиний алгоритм дій командирів, спрямований на забезпечення законного та ефективного реагування на порушення військової дисципліни в умовах воєнного стану.