Адвокатське самоврядування як інструмент забезпечення незалежності професії в умовах воєнного стану: нормативно-правовий аналіз і практичні виклики - Ковальова, Яна Олександрівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Дослідження аналізує інституційну роль адвокатського саморегулювання як ключового механізму збереження автономії юридичної спільноти та професійних імунітетів адвокатів в умовах воєнного стану, що створює безпрецедентні виклики для верховенства права й реалізації права на правову допомогу. Основною метою дослідження є проведення комплексного нормативно-правового аналізу чинного законодавства, що регулює адвокатське самоврядування в Україні, ідентифікація практичних викликів і потенційних загроз незалежності адвокатської професії в умовах воєнного стану, а також формулювання науково обґрунтованих рекомендацій щодо оптимізації інструментів адвокатського самоврядування для підвищення його стійкості та ефективності як гаранта професійної незалежності. Методи, які були застосовані при проведенні дослідження, є комплексом загальнонаукових і спеціально-юридичних засобів пізнання. Застосування формально-догматичного методу дозволило здійснити системне тлумачення Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» і підзаконних актів Ради адвокатів України і Національної асоціації адвокатів України (далі - НААУ) у контексті спеціальних правових режимів. За допомогою порівняльно-правового методу проаналізовано досвід регулювання адвокатської діяльності та забезпечення її незалежності у країнах, що перебували в умовах збройних конфліктів або надзвичайних станів, для виявлення найбільш ефективних моделей в окресленій сфері. Метод системного аналізу був використаний для дослідження структури та функціоналу органів адвокатського самоврядування (кваліфікаційно-дисциплінарних комісій, рад адвокатів регіонів, НААУ) та їхньої спроможності оперативно реагувати на дестабілізуючі фактори. Результатами дослідження є обґрунтування та аргументація положення про те, що адвокатське самоврядування у контексті агресії рф проти України стало критично важливим чинником, який мінімізував ризики дезорганізації професії та сприяв збереженню її незалежності, попри наявні об’єктивні перешкоди (нестача фінансування, ускладнений доступ до правосуддя, релокація адвокатів). Виявлено, що органи самоврядування успішно адаптували свою діяльність шляхом спрощення процедур, запровадження електронного документообігу та віддаленої роботи, що забезпечило безперервність надання правової допомоги. Разом з тим було ідентифіковано низку нагальних практичних проблем: зростання випадків порушення професійних прав і гарантій адвокатів з боку суб’єктів владних повноважень (зокрема, у кримінальному процесі), проблеми здійснення дисциплінарних проваджень щодо адвокатів, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або проходять військову службу, а також необхідність перегляду стандартів професійної етики в аспекті публічної діяльності адвокатів під час війни. Проведено розмежування між фактичною незалежністю (щодо відсутності зовнішнього тиску) та інституційною незалежністю (щодо захищеності самоврядних органів). Доведено, що самоврядування виступає єдиним ефективним бар’єром проти надмірного державного втручання в діяльність адвокатури. У результаті проведеного дослідження були сформульовані висновки, що адвокатське самоврядування продемонструвало високу адаптивність та інституційну спроможність у кризових умовах, а також залишилося надійним інструментом забезпечення незалежності професії. Крім того, для подальшого зміцнення цієї ролі критично необхідна імплементація наступних заходів: 1) внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» для чіткого визначення повноважень органів самоврядування в умовах воєнного стану включно з механізмами фінансової підтримки та взаємодії з військово-цивільними адміністраціями (далі - ВЦА); 2) розробка єдиного стандарту реагування на випадки порушення професійних прав адвокатів, що передбачає оперативне залучення представників самоврядування до захисних заходів; 3) посилення міжнародного співробітництва з іноземними адвокатськими асоціаціями для отримання експертної та матеріально-технічної допомоги. Подальші наукові розвідки повинні бути спрямовані на дослідження впливу відновлювального правосуддя на роль адвоката в постконфліктний період.