Одержання біологічних зразків для молекулярно-генетичної експертизи в кримінальному провадженні - Глобенко , Геннадій Іванович; Степанюк, Дар’я Русланівна (Український політико-правовий дискурс, 2024)
У статті розглянуто організаційні й тактичні особливості одержання біологічних зразків для проведення судової молекулярно-генетичної експертизи, зокрема в умовах масштабної збройної агресії проти України з метою ідентифікації жертв війни. Визначено, що загальний тактичний порядок проведення одержання біологічних зразків складається з трьох етапів: підготовчого, робочого й заключного. Кожний етап має специфіку в контексті ДНК-аналізу. На підготовчому етапі найбільш вагомими заходами є правильне визначення мети одержання біологічних зразків, консультація з експертом-генетиком щодо виду зразків та вимог до них як до об’єктів подальшого експертного дослідження; визначення особи (кола осіб), у якої потрібно одержати зразки; складання необхідних процесуальних документів; визначення учасників, часу та місця проведення слідчої дії. Особливістю підготовчого етапу щодо вилучення особистих речей зниклої особи, є допит особи (осіб), яка має інформацію, щодо наявності та достовірної приналежності певного предмету особистого користування саме тій людині, особистість якої треба встановити методом ДНК-аналізу. Тактика робочого етапу визначається ситуацією добровільного або примусового одержання зразків. Під час примусового одержання зразків слід звертати особливу увагу на те, що межі фізичного примусу не повинні перевищувати мінімально необхідну міру. Правоохоронці не повинні допускати надмірного втручання. Пріоритетним видом зразку є букальний епітелій з внутрішньої поверхні щік. В умовах масштабної збройної агресії проти України надзвичайно актуальними є питання ДНК-ідентифікації жертв війни. У зв’язку з цим є особливості одержання біологічних зразків у родичів загиблих і зниклих безвісти, що насамперед полягають у правильному визначенні кола таких родичів, зважаючи на доступні методи молекулярно-генетичних досліджень, які застосовують для одержання достовірних результатів.