Адміністративно-правові засади діджиталізації морської галузі України: від сервісів для плавскладу до «смарт-портів» та автономного судноплавства - Сергєєв, Юрій Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Метою цієї статті є обґрунтування напрямків оновлення адміністративно-правових засад діджиталізації публічних адміністративних сервісів для плавскладу, реалізації новітньої концепції організації портової діяльності «смарт-порт» та розвитку автономного судноплавства в Україні з урахуванням кращих зарубіжних практик, принципів сталого розвитку та доброго урядування. У дослідженні проаналізовано чинну нормативно-правову базу, акцентовано увагу на проблемних аспектах впровадження інноваційних рішень у сфері цифрових сервісів для моряків, судноплавства та портової діяльності, а також окреслено можливості підвищення ефективності їх публічного адміністрування. Методологічну основу дослідження становить комплекс підходів для системного пізнання суспільних явищ і процесів, що охоплює аналіз та синтез, порівняльний метод, а також наукове прогнозування змін до нормативного регулювання. Основними результатами дослідження є доведення необхідності підвищення ефективності, прозорості та безпеки галузевого управління завдяки цифровим сервісам та автоматизованим системам. Інноваційні платформи для плавскладу і портів скорочують час обробки документів, підвищують пропускну спроможність та сприяють модернізації функцій уповноважених суб’єктів та інших стейкхолдерів, але потребують подальшої оптимізації. Співпраця з науковими та освітніми установами сприяє тестуванню нових технологій і розвитку «смарт-портів», формуючи інтелектуальну, стійку та безпечну екосистему морського і портового сектору та визначаючи напрями подальших досліджень і цифрової трансформації. У висновкахпідкреслено потребу подальших наукових досліджень у сфері правового та управлінського забезпечення діджиталізації для створення сучасної національної моделі публічного адміністрування морської та портової сфер, що поєднає державну підтримку, комерційні, наукові, освітні та соціальні компоненти, запровадить нові стандарти їхньої взаємодії.