Політична медіація в процесі реінтеграції звільнених територій - Примаков, Каміль Юрійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням потреби застосування політичної медіації як ефективного інструмента реінтеграції деокупованих територій України. Метою статті є визначення ролі медіації в подоланні соціально-політичних суперечностей та розроблення моделей її упровадження в умовах постконфліктного відновлення. Методологія дослідження спирається на комплексний підхід, що поєднує структурно-функціональний метод, порівняльний аналіз, елементи інституційного підходу та узагальнення міжнародного досвіду постконфліктної реконструкції. У результаті встановлено, що соціально-політичні процеси на звільнених територіях характеризуються значною соціальною фрагментацією, низьким рівнем довіри до інституцій та високим конфліктним потенціалом, що формує запит на застосування медіації. Виокремлено основні функції політичної медіації: відновлення довіри, зниження соціальної напруги, легітимізація влади та стимулювання інклюзивного діалогу між різними групами населення. Досліджено найперспективніші моделі медіації, адаптовані до українського контексту, а також оцінено ефективність відповідних інструментів на основі міжнародних практик Північної Ірландії, Боснії і Герцеговини. Доведено, що поєднання комунітарної, інституційної та гібридної моделей створює найсприятливіші умови для стабілізації та соціального згуртування деокупованих громад. Успішне впровадження медіаційних практик потребує розбудови локальної інфраструктури діалогу й посилення участі громадян у процесах ухвалення рішень. Практична значущість дослідження полягає в тому, що його результати можуть бути використані під час формування державної реінтеграційної політики, розроблення локальних програм примирення, а також створення системи сталих медіаційних сервісів у звільнених громадах.