Кримінальна відповідальність військовослужбовців за державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану - Орловська, Наталя Анатоліївна; Степанова, Юлія Петрівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
З початком повномасштабного вторгнення актуалізувалися питання кримінальної відповідальності військовослужбовців за державну зраду в умовах воєнного стану. Метою статті є формування та аргументація авторського бачення подолання теоретичних і прикладних проблем регламентації кримінальної відповідальності військовослужбовців за державну зраду в умовах воєнного стану. Наукова новизна полягає в уточненні а) розуміння безпосереднього об’єкту посягання з огляду на підстави кваліфікації вчиненого за сукупності кримінальних правопорушень; б) значення ознаки «умови воєнного стану» для кваліфікації державної зради, а також в пропозиції доповнення КК України нормами про відповідальність окремих категорій військовослужбовців. У статті розглянуто положення законодавчих актів в сфері національної безпеки, фахові джерела та судова практика з питань кримінальної відповідальності військовослужбовців за державну зраду. Доводиться, що при вчиненні державної зради військовослужбовцем безпосереднім об’єктом посягання є воєнна безпека та той аспект національної безпеки України, який визначається службовою діяльністю суб’єкта. Показано, що військовослужбовці вчиняють державну зраду переважно у формі переходу на бік ворога, що обумовлює кваліфікацію вчиненого як сукупності кримінальних правопорушень – державної зради, дезертирства та інших військових кримінальних правопорушень. Наголошується на індивідуалізації покарання військовослужбовців через призначення додаткових покарань. Доводиться, що «умови воєнного стану» є кваліфікуючою, а не конститутивною ознакою державної зради. Виявлено пробіл нормативного регулювання відповідальності окремих категорій військовослужбовців. Практична значущість дослідження полягає в орієнтації правозастосовної практики на врахування специфіки безпосереднього об’єкту посягання та форми діяння при вчиненні державної зради військовослужбовцем. Рекомендовано доповнити розділ І Особливої частини нормою про кримінальну відповідальність іноземців та осіб без громадянства, які проходять службу в лавах Сил Оборони України, за перехід на бік ворога в умовах воєнного стану.