Альтернативне вирішення спорів, які виникають в ігровій індустрії та кіберспорті щодо прав інтелектуальної власності - Білоус, Сергій Юрійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена дослідженню альтернативних способів вирішення спорів (ADR) у сфері ігрової індустрії та кіберспорту. Актуальність теми зумовлена помітним зростанням ігрової індустрії та її ролі в глобальній економіці й суспільному житті. У свою чергу це породжує нову сферу правовідносин, які потребують ефективного нормативного регулювання, а також відповідне збільшення кількості складних, часто транскордонних спорів, для яких класичний судовий розгляд виявляється малоефективним. Метою статті є формування передумов для подальшого дослідження перспектив запровадження в Україні системи альтернативного вирішення спорів на основі досвіду іноземних країн та спеціалізованих міжнародних організацій (WIPO, IGET тощо). У дослідженні використано загальнонаукові (діалектичний та емпіричний) та спеціально-юридичні методи (порівняльно-правовий та формально-юридичний). Наукове значення дослідження полягає у визначенні ефективності альтернативних способів вирішення спорів (ADR) у врегулюванні конфліктів щодо прав інтелектуальної власності в ігровій індустрії та кіберспорті, а також переваг ADR над класичним судовим захистом. Акцентовано, що зазначена проблематика раніше не була предметом ґрунтовного вивчення у вітчизняній правовій доктрині. Практичне значення полягає у можливості використання сформульованих рекомендацій і висновків вітчизняними та зарубіжними суб’єктами ІТ-бізнесу й ігрової індустрії, а також організаціями та установами, що здійснюють діяльність у сфері охорони та захисту прав інтелектуальної власності. У статті проаналізовано специфіку таких спорів у ігровій індустрії (клонування ігор, неправомірне використання контенту, UGC, моддинг тощо) та показано, що значна їх частина завершується мирним врегулюванням. Розкриваються сутність і переваги ADR (медіація, арбітраж, експертний висновок, ODR, BDR), зокрема їхня гнучкість, нейтральність, швидкість, нижча вартість, конфіденційність і можливість залучення вузькоспеціалізованих експертів. Окрему увагу приділено діяльності Центру арбітражу та медіації ВОІВ та новоствореного Міжнародного трибуналу у сфері ігор та кіберспорту (IGET), який спеціалізується на спорах щодо доброчесності та комерційних спорах, включно з IP. Підкреслюється тенденція до формування спеціалізованих міжнародних організацій для вирішення таких спорів і можливість подальшої модернізації ADR із використанням технологій штучного інтелекту та блокчейну. Зроблено висновок про доцільність створення в Україні профільних організацій ADR у сфері ігор і кіберспорту, що сприяло б розвитку галузі, водночас наголошено на необхідності вдосконалення законодавства, насамперед у частині забезпечення виконуваності медіаційних угод, укладених поза межами судового чи арбітражного провадження.