Конституційно-правові засади превентивних заходів фінансової безпеки - Григоров, Ярослав Сергійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Метою статті є всебічне дослідження конституційних засад, визначення границь превенції фінансових правопорушень через призму їх застосування задля запобігання порушенню прав та свобод людини. Зокрема, з’ясування їх змісту, ролі та значення у забезпеченні фінансової безпеки. Крім того, мета дослідження полягає і у розробці теоретичних аспектів щодо вдосконалення заходів фінансового контролю, їх поєднання із конституційно-правовим регулюванням в Україні. Під час дослідження використовувалися загальнонаукові методи та спеціалізований юридично-методологічний комплекс, зокрема: формально-юридичний, порівняльно-правовий, метод синтезування і тлумачення норм. Актуальність дослідження зумовлена зростанням масштабів фінансових ризиків в умовах економічної нестабільності та реформування державного управління. Сучасні прояви тіньової економіки, корупції, відмивання коштів, фінансування тероризму суттєво впливають на економіку держави, а також ставлять під загрозу національну безпеку. У цих умовах особливого значення набуває формування системи попередження фінансових правопорушень, яка має ґрунтуватися на чітко визначених конституційних принципах. Особливе місце посідає забезпечення законодавчої пріоритетності заходів запобігання над заходами протидії, що визнає конституційний принцип позитивних зобов’язань держави. Механізм превенції повинен бути належним чином визначений та систематизований законодавчо, без чого неможливо створити єдину узагальнену нормативно-правову базу. Важливе значення має визначення змісту принципів, на яких створено систему фінансової безпеки, зокрема захисту інтересів суспільства, держави та громадян, пріоритетності запобіганню над протидією, невідворотності та пропорційності покарання або заходів впливу та ін. Проведене дослідження загальних засад превентивних заходів фінансової безпеки дає можливість визначити, що попередження є одним із основних напрямів діяльності у системі фінансової безпеки, яка спрямована на попередження ризиків задля забезпечення економічної стабільності держави. Дослідження відображає розкриття і аналіз сутності конституційно-правових засад, а також їх ролі у правовій системі країни для створення системи стримувань і противаг, щоб на законодавчому рівні окрім фінансових правопорушень запобігти зловживанню повноваженнями органами державної влади. Так, вивчення конституційно-правових засад дає змогу правильно побудувати сучасне демократичне суспільство із дотримання прав та свобод людини, навіть під час здійснення заходів попередження правопорушень. Саме на загальних принципах створюється правове середовище, у якому поважають права людини, як в контексті негативного зобов’язання утриматися від втручання, так і позитивного – забезпечення безпечного функціонування фінансової складової країни. А тому дослідження і тлумачення основоположних засад є важливим для адаптації законодавчої бази держави до викликів сьогодення.