Правова доктрина сталого розвитку лісів у контексті Європейського зеленого курсу - Кравчук, Володимир Миколайович; Спєсівцев, Денис Сергійович; Старчук, Оксана Володимирівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті досліджується європейська модель сталого лісокористування та її значення для України в контексті євроінтеграційних процесів і реалізації кліматичної політики. Автори акцентують увагу на тому, що лісове господарство є невід’ємною складовою сучасної екологічної та економічної стратегії ЄС, оскільки ліси виконують ключові функції: вони є природними поглиначами вуглецю, осередками біорізноманіття та важливим ресурсом для розвитку біоекономіки. Європейський зелений курс, Лісова стратегія ЄС до 2030 року, Європейський кліматичний закон та пакет законодавчих ініціатив «Fit for 55» формують комплексну правову базу, яка визначає напрями сталого розвитку лісів, їх охорони та відновлення. Для України імплементація цих документів має стратегічне значення: дозволить гармонізувати національне законодавство з європейськими стандартами, забезпечить адаптацію лісових екосистем до зміни клімату, модернізувати управлінські механізми та запровадити цифрові технології у сфері лісовпорядкування, здійснити підтримку сталого рівня лісозаготівлі. Україна вже досягла важливих результатів на шляху до членства в ЄС, завершивши двосторонній скринінг із Європейською Комісією, що створює сприятливі умови для подальшої імплементації європейських стандартів у сфері лісового господарства. Сталий розвиток лісового господарства має не лише екологічний, а й соціально-економічний вимір. Лісова біоекономіка здатна забезпечити створення нових робочих місць, розвиток інноваційних технологій та підвищення добробуту місцевих громад. Водночас у воєнних та повоєнних умовах охорона лісів набуває особливого значення як стратегічний ресурс для екологічної та економічної безпеки держави. Імплементація європейської моделі сталого лісокористування в Україні є необхідною умовою для досягнення екологічної стійкості, гармонізації законодавства та інтеграції у європейський правовий простір. Це дозволить поєднати економічне зростання, соціальний добробут та охорону природних ресурсів, забезпечуючи стратегічний розвиток держави у відповідності до європейських цінностей та цілей сталого розвитку, а також з врахуванням викликів воєнної агресії.