Адміністративний процес в умовах воєнного стану - Мех, Юлія Володимирівна; Башинський, Андрій Романович; Буков, Віталій Дмитрович; Закалюжна, Вікторія Сергіївна; Курило, Руслана Степанівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті розкрито особливості функціонування адміністративного судочинства України в умовах дії воєнного стану, що запроваджений у відповідь на широкомасштабну агресію Російської Федерації. Проаналізовано нормативно-правові акти, які регламентують діяльність судової системи у цей період, звернено увагу на практичних аспектах забезпечення доступу громадян до правосуддя, збереження стабільності адміністративної юстиції та реалізації принципу верховенства права в умовах воєнного стану. На основі даних Верховного Суду та Державної судової адміністрації України простежено динаміку розгляду адміністративних справ у 2022–2024 роках, що дозволило виявити зміни у структурі позовів і навантаженні судів. Показано, що воєнний стан зумовив появу нових категорій спорів ‒ насамперед щодо мобілізації, бронювання працівників, обмежень пересування, вилучення майна для потреб оборони, а також питань компенсації завданої шкоди. На основі аналізу судової практики визначено тенденції у застосуванні принципу пропорційності та особливості правового тлумачення у справах, пов’язаних із захистом національної безпеки. Звернено уваг, що попри об’єктивні труднощі ‒ кадрові, матеріально-технічні та безпекові ‒ судова система продовжує виконувати свої функції, адаптуючи процесуальні процедури до умов сьогодення. Розроблено низку пропозицій щодо подальшого вдосконалення адміністративного процесу, зокрема у сфері цифровізації, дистанційного судочинства та нормативного закріплення гнучких механізмів розгляду справ в умовах воєнного стану.