Механізми кримінального аналізу у виявленні злочинів економічного характеру - Косова, Еліна Вадимівна; Овсянюк, Дмитро Іванович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У період трансформаційних процесів національної економіки та інтеграції України до європейського правового простору актуальною є необхідність чіткого правового визначення й систематизації економічних кримінальних правопорушень. Метою статті є удосконалення механізмів кримінального аналізу у виявленні злочинів економічного характеру. Методами дослідження є: аналіз, синтез, формально-юридичний, системно-структурний, порівняльно-правовий. Встановлено, що механізми кримінального аналізу у виявленні злочинів економічного характеру реалізуються через різні напрями державної політики (антикорупційної, антимонопольної, антитерористичної, конкурентної, інвестиційної, монетарної, бюджетної, фіскальної). Основними напрямками державної політики боротьби з економічною злочинністю визначено: правовий захист від недобросовісної конкуренції; протидія відмиванню коштів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму; створення правових бар’єрів для поширення рейдерства, нецільового використання бюджетних коштів, ухилення від сплати податків; протидія корупції в секторах публічного управління. Систематизовано основні об’єкти кримінальних правопорушень у таких сферах: фінансово-економічній відносини, управління власністю та господарською діяльністю, виконання службових обов’язків посадовими особами органів державного управління та місцевого самоврядування. Проведено класифікацію кримінальних правопорушень у сфері підприємництва, банківсько-фінансової діяльності, публічних фінансів і бюджету, інтелектуальної власності, зовнішньоекономічної діяльності. Визначено характерні ознаки економічних кримінальних правопорушень: кримінологічна однорідність, обумовлена певними групами економіко-правових відносин; порушення нормативних вимог, які регулюють порядок здійснення відповідної економічної діяльності; виявлення і діагностика допущених правопорушень; оцінка дотримання норм кримінального права на практиці; особливий суб’єкт злочину, представлений особою з певними господарськими функціями, яка безпосередньо або опосередковано бере участь в економіко-правових відносинах або здійснює нагляд за ними.