Генезис гуманітарного та кримінально-процесуального захисту прав людини на українських землях: від «Руської Правди» до Литовських статутів - Ганенко, Ігор Сергійович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У дослідженні розглядаються порушення прав людини у сфері кримінального правосуддя та показано, як ці засоби захисту розвивалися протягом різних історичних періодів. Вже протягом епохи Київської Русі та під час функціонування Великого Князівства Литовського, на територіях, які згодом стали українськими землями, поступово закладалися фундаментальні уявлення, що стосувалися правового забезпечення захисту індивіда та ефективного впорядкування суспільних взаємин. Водночас, діючі на сьогоднішній день правові системи не є ізольованими конструкціями, адже вони значною мірою ґрунтуються на концептуальних ідеях та непорушних правових засадах, які були ретельно закладені в середньовічних юридичних пам’ятках. Серед таких історичних джерел особливе місце посідає «Руська Правда». Вона не просто стала першою серйозною спробою кодифікувати розрізнені норми як звичаєвого, так і князівського права в усьому східнослов’янському культурно-правовому середовищі, але й фактично визначила траєкторію та відіграла вирішальну, визначальну роль у подальшому еволюційному розвитку правових відносин на теренах українських земель. Історичні дані свідчать про те, що в Середньовіччі система правового захисту залежала від особистих угод та звичаєвих практик. Ці права зберігалися Литовськими статутами, які стали письмовими документами права. Деякі елементи правової системи Великого князівства Литовського були сумішшю місцевих звичаїв та іноземних правових принципів. Литовсько-руське право ввібрало традиції Київської Русі, але також запозичило європейські правові елементи. Литовські статути 1529, 1566 та 1588 років запровадили розширені юридичні права та першу систему прокурорів, встановили формальні процедури доказування та створили право на апеляцію до вищих судів. В Україні захист у кримінальних справах бере свій початок ще з давніх часів. Сьогодні можемо розуміти, як працюють системи захисту прав людини, дивлячись на закони та правила, пов'язані з війною, і як це було в історії.