Тактика огляду трупа, пов’язаного з ексгумацією в умовах воєнного стану - Басюк, Лариса Олександрівна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті розглянуто особливості та тактичні аспекти огляду трупа, пов’язаного з ексгумацією в умовах воєнного стану. Проаналізовано нормативно-правові засади, що регламентують порядок ексгумації та фіксації результатів огляду, а також визначено специфіку дій слідчого, судово-медичного експерта та інших учасників слідчої (розшукової) дії на підготовчому, робочому та заключному етапах її проведення. Метою дослідження є визначення особливостей тактики огляду трупа, пов’язаного з ексгумацією, в умовах воєнного стану, а також формування комплексних рекомендацій щодо підвищення ефективності проведення цієї слідчої (розшукової) дії з урахуванням безпекових, процесуальних та криміналістичних аспектів. Обґрунтовано, що умови воєнного стану істотно трансформують традиційну модель проведення огляду ексгумованого трупа, зумовлюючи необхідність адаптації тактичних прийомів до підвищених ризиків мінування територій, масовості поховань, складних санітарно-гігієнічних умов і психологічного навантаження на учасників процесу. Визначено зміст підготовчого, робочого та заключного етапів огляду з урахуванням безпекової ситуації та вимог доказовості. Окреслено особливості взаємодії слідчого, прокурора, судово-медичного експерта, саперів, міжнародних експертів та представників гуманітарних місій. Визначено, що тактика огляду трупа, пов’язаного з ексгумацією в умовах воєнного стану, повинна бути комплексною та гнучкою. Її ефективність залежить від чіткого планування, міжвідомчої взаємодії, використання сучасних технічних засобів фіксації, належного документування та дотримання міжнародних стандартів розслідування воєнних злочинів. У статті запропоновано елементи тактичної моделі проведення огляду ексгумованого трупа, що включають мінімальний комплекс криміналістичної фіксації, алгоритм безпечного проведення огляду в умовах потенційної мінної небезпеки та узгоджену схему міжвідомчої взаємодії між слідчим, судово-медичним експертом і спеціалістами вибухотехнічних підрозділів.