Внутрішній контроль за діяльністю сил безпеки сектору безпеки і оборони України як важлива складова демократичного цивільного контролю - Чередниченко, Олександр Юрійович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті досліджуються актуальні питання, які стосуються організації внутрішнього контролю в системі сил безпеки сектору безпеки і оборони України як важливої складової демократичного цивільного контролю. Аналізуються теоретико-методологічні підходи з удосконалення окремих складових процесу оранізації та запровадження внутрішнього контролю в системі сил безпеки сектору безпеки і оборони України в сучасних умовах. Автором підтверджено взаємозв’язок між системою внутрішнього контролю в системі сил безпеки та основними принципами демократичного цивільного контролю, а саме доведено що такі елементи внутрішнього контролю як підзвітність, прозорість, законність, захист прав і свобод людини кореспондують з основними принципами забезпечення демократичного цивільного контролю. Встановлено що внутрішній контроль можна вважати невід’ємної складовою демократичного цивільного контролю. Визначено проблемні питання організації внутрішнього контролю в системі сил безпеки сектора безпеки і оборони України які потребують подальшого поглибленого дослідження і залишаються недостатньо розкритими та запропоновано шляхи їх вирішення.